Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torterade katt med pepparspray

En man i 20-årsåldern har dömts till skyddstillsyn efter att ha sprayat pepparspray på en katt. Katten fick så svåra skador att den var tvungen att avlivas av veterinär.

Annons

Händelsen utspelade sig i april förra året. Den nu dömda mannen ska ha tagit strypgrepp på en katt, uttalat hot om att sprätta upp den och sedan stoppat katten i en väska. Tillsammans med tre andra bekanta ska han sedan åkt ut med bil till ett skogsområde i länet. Väl där ska mannen ha sprayat katten i väskan med pepparspray under tio sekunder. Enligt vittnesuppgifter, som lämnats i polisförhör, hoppade därefter katten ur väskan och sprang till skogs.

När ägaren hittade katten hade den suttit i ett träd och kunde knappt gå. Katten togs akut till en veterinär som kunde konstatera att katten var svajig och inte kunde få upp huvudet. Katten hade fått en svår chock vilket resulterat i en cirkulatorisk svikt med akut njurinflamation som följd. Kattens liv kunde inte räddas och den avlivades på plats. Veterinären konstaterar i polisförhör att tillståndet för katten måste ha inneburit stor smärta och varit oerhört psykiskt jobbigt.

Gärningsmannen säger sig ha bristande minnesbilder av händelsen och har varken kunnat erkänna eller förneka gärningen. Han har nu dömts vid Östersunds tingsrätt till skyddstillsyn med samhällstjänst och övervakning för djurplågeri, olaga hot, olovlig körning, narkotikabrott samt för vapenbrott. Han ska dessutom betala skadestånd till kattägaren.