Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torvallaskolan lyfts fram som föredöme

Fler och fler skolor i Östersunds kommun har förberedelseklasser för nyanlända barn och unga. Torvallaskolan lyfter Niklas Daoson (S) fram som ett gott exempel.

På måndagen tog Niklas Daoson med sig riksdagsledamoten och partikollegan Kalle Olsson till Torvalla för att visa upp Torvallaskolans arbete med att integrera elever.

I förberedelseklassen ska eleverna få de kunskaper som behövs för att gå in vanliga klasser. Framför allt är det svenska som eleverna behöver, men det också vara matematik och engelska.

Just nu går 26 elever i olika åldrar i förberedelseklass på skolan. Antalet förändras hela tiden. Nya elever kommer till var och varannan dag. Samtidigt lämnar elever också klassen. Det är det som Niklas Daoson vill framhålla.

– Torvallaskolan är väldigt snabb på att få ut eleverna i reguljära klasser, säger Niklas Daoson.

På Torvallaskolan görs utmaningar till styrka och tillgång, menar han.

För några år sedan fanns förberedelseklasser på ett fåtal skolor i kommunen.

Torvallaskolan startade sin förberedelseklass för ett och ett halvt år sedan. Nu finns förberedelseklasser förutom på Torvallaskolan också på Parkskolan, Fagervallsskolan, Östbergsskolan och senaste skolan i raden är Storsjöskolan. Närmast på tur står Lugnviksskolan, berättar Niklas Daoson.

– Ambitionen är att det ska finnas förberedelseklasser på alla skolor, om det finns plats för verksamheten, säger Niklas Daoson.

Två av eleverna i Torvallaskolans förberedelseklass är Zahra Mohammadi, 15 år, och Nour Jaraur, 14 år. Båda började i maj förra året och håller nu på att lära sig svenska för fullt. Det går så pass bra att de kan svara på intervjufrågor på svenska.

Nour Jaraur kom hit med sin ett år äldre bror förra året. De kommer från Aleppo i Syrien. Zahra Mohammadi kom ungefär samtidigt till Sverige från Afghanistan.

Svenska är det språk de använder för att prata med varandra.

De trivs bra i klassen.

– Här kan vi träna på att läsa och skriva svenska, men det är svårt med svenska, säger Zahra och skrattar.

Nour säger att lärarna är bra.

– Alla lärare är bra. De är snälla. Vi får träna svenska mycket, säger Nour.

Riksdagsledamoten Kalle Olsson är imponerad av Torvallaskolan.

– Från min utkikspunkt i riksdagen så har hela hösten handlat om de utmaningar som de ökade flyktingströmmarna utgör. Då känns det bra att se de goda exemplen som Torvallaskolan.

Mer läsning:

ÖFK hyllar mångfalden med Sveriges julgran

Topp 10: Märkligaste sakerna som hänt Gävlebocken

Vinterkräksjukan är här

Premium: Gamla bilder från skolorna i Stugun. Finns du med?