Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Totalkonstverk när Kreativ Explosion har världspremiär

I fredags, på första maj, genomförde delar av kulturföreningen Kreativ Explosion en demonstration FÖR Storebror på gågatan i Östersund.

Upptåget var också en sorts försmak inför den spektakulära teaterpremiär som föreningen genomför på Storsjöteatern nästa tisdag och onsdag, 12 och 13 maj.

– Det kommer att hända mycket saker samtidigt i hela teaterhuset. Det ska bli en sorts totalupplevelse, berättar Olof Runsten och Olle Olsson, som skrivit pjäsen ”Dvala”, som sedan i vintras repeterats ivrigt i en lokal på Körfältet.

På teatern kommer det att pågå saker både i foajén och i salongen, samtidigt som själva pjäsen spelas –och livekameror visar vad som händer på olika platser i byggnaden.

Närmare ett 30-tal personer är inblandade i produktionen, där gruppen samt lagt mycket jobb på rekvisita och koreografi.

– Vi gillar honom för stämningarna i hans dikter, de är helt suveräna, säger Olle och det visar sig att stänk av Öijer kan dyka upp också i ”Dvala”.

– Hm, ja vi presenterade våra idéer och både teaterföreningen och andra tände på idén. Fast då hade vi bara en grovskiss till projektet. Sedan har vi skrivit färdigt manus och successivt också hittat aktörer.

Några har spelat teater sedan flera år som exempelvis Kata Nilsson, medan andra är rena nykomlingar.

En av aktörerna är Håkan Borgsten, som både Olof och Olle tidigare haft som dramalärare.

Men nu är det de båda som regisserar sin gamle lärare ...

Och Håkan är snabb att berömma sina tidigare elevers sätt att arbeta:

– De är inte låsta i formen utan vi har kunnat diskutera scener och repliker hela vägen. Samtidigt har båda två sina grundidéer väldigt klara och håller fast vid dem. Så det här jobbet har helt klart varit väldigt stimulerande och roligt, säger Håkan.

– Hm, nej inte alls. Vi har nyss övergått från textinstudering till repetitioner och det känns ganska rörigt, småler Olof med ett snett leende.

Fast ingen av de andra ser ett dugg oroliga ut.