Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Totalt tågstopp söder om Stockholm

Stockholm (TT)

Tågtrafiken söder om Stockholms central står helt stilla sedan klockan 10.30.

– Vi har fått uppgift om att det är en nedriven kontaktledning mellan Stockholms central och Stockholm södra. Det är två tåg som står i tunneln och kommer att behöva evakueras, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket berör stoppet både pendeltåg och fjärrtåg. De fjärrtåg som drabbas är mellan Stockholm och Hallsberg, Eskilstuna, Norrköping, Karlstad, Göteborg och Malmö. Det finns för närvarande ingen prognos om när tågtrafiken kan återupptas.

Tågen som står stilla håller nu på att evakueras. Troligtvis tar det mindre än en timme, uppger Trafikverkets pressjour.

När tågen har tömts på passagerare kan de flyttas och då kan ett spår öppnas för trafik. Sannolikt kommer effekterna av stoppet ändå förbli kännbara.

– Det kommer nog att vara stökigt hela dagen, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

Tågstoppet inträffade nära platsen där ett Green Cargo-tåg spårade ur i höstas med långvariga konsekvenser för pendeltågstrafiken i Stockholm. Den olyckan orsakades dock av ett axelbrott på tåget. Dagens tågstopp beror på en nedriven kontaktledning. Enligt Trafikverket finns inga uppgifter om samband mellan haverierna.

Ett spår har nu öppnats och trafiken rullar igen. Eftersom det andra ordinarie spåret på den tungt trafikerade sträckan fortfarande är ur bruk så dras trafiken med stora störningar, enligt Trafikverket.

Först i morgon väntas tågen kunna trafikera båda spåren.

Många populära sträckor i landet berörs av störningarna. Det gäller bland annat trafiken Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö. Även tåg till Hallsberg och Eskilstuna påverkas.