Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trä och ungdomar på ny utställning

Helene Gedda och Clara Bodén utgör tillsammans Tullgatan 6. På söndag ställer de ut tillsammans på Byhuset.

Med åtta, väl tilltagna, porträtt vill konstnären och illustratören Helene Gedda göra en självkritisk utställning med skogen som utgångspunkt.

– Vad gör man för att skogen ska finnas kvar? I mitt fall inget, säger Helene och fortsätter:

– Idén fick jag när jag var i vår stuga i Duved och jag kände att det var skönt att känna sig som en naturmänniska, bortkopplad och utan mobiltäckning. Men allt byggde också på att jag visste att jag kunde åka tillbaks till stan sedan. När jag såg ett kalhygge började jag fundera.

Utställningen har fått namnet ”Örat mot marken, berättelsen finns i jorden”, och är en slags uppföljning på hennes förra utställning ”Huvudet fullt av skog”. Med tusch och blyerts jobbar hon vidare med skogsfunderingar och har även tänkt gå vidare i en tredje och avslutande utställning.

– Men inget av tredje steget är planerat än. Jag fortsatte med att göra denna utställning eftersom jag upptäckte att det fanns stort intresse och behov att få prata om skog. När jag ställde ut i Sundsvall kom det skogsjournalister med en massa frågor, säger Helene.

Filmaren Clara Bodén ställer ut valda delar ur projektet ”Lägenhet+bil+allt jag har och äger”.

– Byhusets Agneta Enzell och jag har pratat om att göra något, och jag har funderat mycket på hur. Jag ska bland annat göra något av intervjuerna med ungdomarna, vilka hjälpt mig fram i projektet, säger Clara Bodén.

”Lägenhet+bil ...” har under flera år vuxit till ett stort projekt och inkluderar i sin helhet en dokumentärfilm, illustrationer, ljud och en bok. Än har projektet inte nått vägs ände – förutom utställningen på Byhuset satsar Clara på att filmen nu ska få stor spridning.

– Det kommer att handla om att få ut projektet med distribution. Jag ska bland annat prata med SVT. Jag vet om två viktiga visningar i höst som kommer bli relevanta i det samtalet, säger Clara.

Till hösten väntar mer kultur på Claras och Helenes Tullgatan 6, med bland annat världens kanske längsta tv-spelsbroderi.