Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trädgården – ett evigt projekt

Som en blandning mellan slottsträdgårdar och den mörka jämtska skogen, så beskriver Wictoria Boije sin trädgård ”The Secret Garden” i Fanbyn. I morgon välkomnar hon, och andra trädgårdsamatörer runt om i Sverige, allmänheten att besöka sina trädgårdsparadis i evenemanget Tusen ­trädgårdar.

För åtta år sedan flyttade Wictoria och Peter Boije till Fanbyn och det gula huset från 1800-talet. Då var trädgården ett katastrofområde med träd och sly. Wictoria Boije hade inget trädgårdsintresserad men då hon gick runt knuten och såg djungeln väcktes ett intresse till liv.

– Trädgårdskunniga sa att det inte skulle gå att göra någonting här, och att visa att det går blev en drivkraft, säger Wictoria Boije.

Och viss gick det. Sju somrar sen- are finns en fantastisk trädgård på huset baksida med dammar, fontäner, statyer och prunkande växter. Det är hennes första trädgård och från början hade hon ingen kunskap, vilket kanske var tur för annars är det inte säkert att hon hade gett sig in på det.

Från en strukturerad början med damm leder vindlande grusgångar in till trädgården som blir allt vildare. Wictoria Boije inspireras av kostymdramer och böcker med slottsmiljö och låter en mer kontrollerad slottsträdgård möta det vildvuxna.

Det första Wictoria och Peter Boije gjorde var att anlägga en stor damm, som plockar in utsikten över sjön och bergen in i trädgården. Element av vatten tycker de är det viktigaste i en trädgård, det ger ett underbart ljud, vattenblänk och speglar omgivningen.

Medan Wictoria Boije fokuserar på designen är det Petter Boije som sköter det tekniska med dammar, pumpar och slangar.

Wictoria Boije strävar efter att ha en färgskala i ljusrosa, vitt, silver och ljuslila i trädgården. Dock kommer vissa begränsningar i val- et av blommor och växter i växtzon sju, dessutom är säsongens längd kortare.

Men när senhösten kommer är Wictoria Boije relativt mättad på trädgården och hon tror vintern behövs för att få tillbaka inspirationen. När våren kommer känner hon för att ta tag i trädgården igen.

– En trädgård blir aldrig klar. Den är som livet självt; det händer saker hela tiden, säger Wictoria Boije.

I anknytning till trädgården har Wictoria Boije även fotoutställningar med sina egna foton.