Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trådlös blixt via radio från Canon

Canon har lämnat in en patentansökan på ett system för trådlös styrning av blixtar och kameror över wlan.

Många har upptäckt att de IR-styrda blixtsystemen från kameratillverkarna har sina begränsningar i dagljus utomhus. Därför har det kommit flera olika lösningar från fristående tillverkare som Pocket Wizard där radiovågor används för kommunikationen. Fördelen är att signalerna inte påverkas av ljus och kan användas på större avstånd.

När vi tagit upp frågan med representanter från Canon och Nikon har de hävdat att snåriga regler för radiofrekvenser på olika marknader har lagt hinder i vägen. Nu tycks Canon ha hittat en lösning genom att använda wlan-standarden IEEE 802.15.4.

Detta framgår av den patentansökan som Canon lämnat in i USA och som kan läsas här.

Canon ha tänkt att placera en liten radio transciever i kameror, blixtar och separata radioenheter. De senare är troligen till för dem som vill använda en äldre kamera med de nya blixtarna.

En fördel med Canons system är att det även kan användas för att utlösa en kamera.

Att lämna in ett patent och att ha en färdig produkt är helt olika saker. Bland annat gäller det att utforma antenn och enheter för att få bra kommunikation. Även strömförbrukningen måste optimeras.

Vi vet inte när de färdiga produkterna kan lanseras, eller om Canon slänger utvecklingsprojektet i papperskorgen, men vi vet att många skulle välkomna ett sådant här system.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild