Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket: - Havsnäsvägen är inte prioriterad

En ombyggnad av Havsnäsvägen ligger långt borta i tiden. Lokalbefolkningen kommer att få detta besked vid ett offentligt möte i Havsnäs på onsdagkväll.

– Vägen är inte prioriterad, säger Mats Olofsson, Trafikverkets samordnare i länet.

Klagomålen haglar över väg 829, Lövberga-Alanäs. Grusmassorna, som hämtas i närområdet av ekonomiska skäl, blir kletigt vid regn och gör vägen såphal. Och sörjan är nästan omöjlig att tvätta bort från bilarna.

Föräldrar är till och med oroliga för sina barns säkerhet när skolskjutsen får möte.

I mer än 50 år har det funnits planer på en ombyggnad av vägen

Kraven från byborna är att få vägen belagd. Men Trafikverkets besked är att trafikmängden, 160 bilar i snitt per dygn, är för låg för att det ska bli verklighet.

Strömsunds kommunalråd Gudrun Hansson (S) har skrivit ett antal brev till Trafikverket och bland annat framfört alternativet att förbjuda tung trafik på vägen under barmarksperioden.

Trafikverket tycker att osäkerheten om planeringsprocessen i kombination med en engagerad allmän inte underlättas av en dialog via brev och därför har nu mötet kommit till stånd.

Vid ett fullmäktigesammanträde i höstas sa dåvarande kommunalrådet Karin Stierna (C) att Strömsunds kommun så sent som 2007 prioriterade Havsnäsvägen högst för ombyggnad.

– Det gällde enbart via bärighetsanslaget som är riktade pengar till skogs- och åkerinäringen. Och så här långt vill de inte lyfta fram väg 829, säger Mats Olofsson.

Det verkar också svårt att få pengar till en ombyggnad ur länsanslaget till vägar.

– Denna väg finns inte med i länsplanen som gäller fram till 2021. Men regionförbundet kan ju göra omprioriteringar. För det är inte vi på Trafikverket som bestämmer.

Mats Olofsson tror att en rejäl upprustning av Havsnäsvägen är långt borta.

– Jag har all respekt för bilisterna. Men vad som närmast kan göras är att förbättra driften och underhållet av vägen som sköts av Svevia, säger han.