Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket saltar inte i förebyggande syfte

Trafikverket saltar inte vägarna i förebyggande syfte – utan först när det är halt på vägarna. Därför kan det ta upp emot fem timmar innan vägarna saltas.

Två vägar saltar i länet – dels väg 87 mellan Bispgården och Östersund och dels E14 från Brunflo och till länsgränsen. Läsare har reagerat på att Trafikverket ibland saltat medan det är plusgrader ute men inte gjort det när det är minusgrader.

– Om vi har saltat när det är plusgrader på vägen är det ett misstag. Vi saltar aldrig i förebyggande syfte utan vi saltar först när det är halt ute. Våra entreprenörer har fem timmar på sig att salta. Det betyder att det kan vara halt i fem timmar innan det kommer salt på vägarna, säger Karin Netterman, projektledare på Trafikverket.

På vissa vägar i Sverige saltas det i förebyggande syfte.

– Men då krävs det högre trafikmängd än det vi har på vägarna i Jämtlands län. För att salta i förebyggande syfte krävs det en helt annan saltmängd, säger hon.

Trafikverket har olika mätpunkter på vägarna för att kontrollera när det behövs saltas. I länet finns dessa punkter i Lillsjöhögen, i närheten av stadsbergstunneln och i Bispgården på väg 87 samt vid Österböle utefter E14.

– Det går att följa vädret och temperaturerna via vår hemsida, säger Karin Netterman.