Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket svarar på frågor om förbifart Sveg - planerna på vägbygget nu mer konkreta

Planerna på en omdragning av E45 runt Sveg blir allt mer konkreta. Trafikverket har nu tagit fram ett samrådsunderlag som presenteras för intresserade i Svegs Folkets Hus på tisdag eftermiddag.

Trafikverket ser mest bara fördelar med en ny dragning av E45 förbi Sveg, längs sträcka Rengsjön - Älvros. Resvägen blir betydligt kortare, drygt 20 kilometer vilket också innebär kortare restid, dagens sträckning genom centrala Sveg uppfyller inte standarden för en europaväg och en ny väg skulle bättre anpassas till landskapet.

I det samrådsunderlag som nu gått ut på remiss tas visserligen upp att det finns en konflikt mellan planen på en ny sträckning och flera näringsidkare i centrala Sveg som riskerar att förlora kundunderlag. E45 har stor betydelse för den årliga omsättningen. Men enligt Trafikverket rör de sig "dock endast om cirka 11% av trafiken på den mest trafikerade vägen i Sveg. Nya affärsmöjligheter kan uppstå i Älvros som ligger inom samma kommun", det skrivs i samrådsunderlaget.

LÄS OCKSÅ: Hela samrådsunderlaget på Trafikverkets hemsida

En annan konflikt är om projektet är ekonomiskt försvarbart i förhållande till behovet och i jämförelse med andra samhällsbehov. Trafikverkets beräkningar visar att vinsten av en ny sträcka är upp till tre gånger investeringen, inkluderat sparade liv och olyckor, men även miljöpåverkan och slitage på E45. Kostnaden för den nya vägen är osäker, men siffran 200 miljoner nämns i utredningen, byggstart 2020.

Samrådsunderlaget är nu ute på remiss. Det finns att läsa i sin sin helhet på Trafikverkets hemsida och går även att ta del av på Medborgarhuset i Sveg. Tisdag den 21 mars under eftermiddagen finns Trafikverket på plats på Folkets Hus i Sveg för alla som vill lämna sina synpunkter på utredningen.

LÄS OCKSÅ: Debatt - Infart Sveg istället för förbifart Sveg

LÄS OCKSÅ: Trafikverket kallade till samråd - Handlare: "Vi vill inte ha någon förbifart"

LÄS OCKSÅ: Regeringen vill ha förbifart Sveg