Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trailrunning i Åre – Fanny Borgström ger dig sina bästa tips

Vill du uppleva vacker natur, känna frihet och samtidigt träna? Trailrunning har blivit ett etablerat begrepp i Sverige och möjligheterna till att springa på fina stigar i Åre är många.

Annons

Fanny Borgström, boendes i Duved var själv nybörjare för bara några år sedan. Under uppväxten i Umeå spelade hon mest fotboll. För två somrar sedan sprang hon sin första löpartävling någonsin, halvmaraton under Fjällmaratonveckan. Hon slutade tvåa, fyra sekunder efter vinnaren och före Anna Haag.

– Innan dess tyckte jag en mil var långt. Jag trodde inte att jag kunde springa så långt som en halvmara eller maraton, jag ville bara ta mig i mål.

Förra året sprang hon huvudloppet under Fjällmaratonveckan, AXA Fjällmaraton. Då blev hon sexa. Idag är hon en av drygt tio Salomonsponsrade löpare i Sverige. Men hon kan fortfarande känna en osäkerhet om det är själva tävlandet hon egentligen vill hålla på det. För Fanny är det lika fantastiskt att springa på fjället eller på en stig i skogen en vardag, hon behöver inte anmäla sig till en tävling för att göra det.

– Jag tränar mycket, jobbar halvtid på fritids och lever väldigt billigt. För mig är det en väldigt stor frihetskänsla att kunna leva så här, jag trivs väldigt bra med det.

Glädjen av att springa på en fin stig, att se en fin plats betyder mycket.

– Hela grejen med det här är att uppleva. Det är helt fantastiskt när man kommer upp och ser Åresjön till exempel. Häromdagen när jag sprang så regnade det när jag stack ut och sen när jag kom upp på fjället och det blev superfint. Då kommer jag hem och känner att jag har varit med om något som ingen annan har, att jag har en hemlis.

– Eller som förra helgen när jag sprang Blanktjärnsrundan med några kompisar, vi blev endorfinhöga eftersom stigen var perfekt, lagom mycket sten och rötter.

Har du någon favorittur i Åre?

– Helst springer jag bara ut direkt från dörren. I mitt fall blir det upp på Mullfjället. Men det handlar om att komma ut. Egentligen kan man börja springa på vilken grusväg som helst och sen göra en avstickare. Det finns väldigt mycket att se häromkring. Sen behöver man såklart inte springa på en stig, det är nästan ännu bättre att springa fritt utan. Och det spelar ingen roll var man bor, i Duved eller på Holiday Club, det finns fin löpning överallt.

Fannys 5 trailtips

1. Gör det inte så komplicerat. Det krävs faktiskt bara ett par skor. Det är lätt att det målas upp en bild att man måste ha massa grejor och vara jättevältränad. Egentligen handlar det bara om att ta sig ut. För att springa trail behöver man inte vara ute i två timmar, man måste börja någonstans och efter varje gång lär man sig något. En definition av traillöpning är att det går lättare att ta sig fram genom att springa istället för att cykla.

2. Man får gå. Blir det för jobbigt uppför är det bara att gå, det gör alla ibland, även de allra bästa som tävlar.

3. Våga lämna den tunga väskan hemma.Det är trevligt att fika på fjället men det blir jobbigt att springa med en tung väska. Bättre att lämna väskan i bilen och ta en god fika efteråt.

4. Det är alltid jobbigt första kvarten. Så är det bara, i alla fall för mig. Man måste bara igenom det och se man njuta! Jag har läst att efter att man sprungit 45 minuter så är det som att få 10 mg morfin, det ger samma känsla. Men det får du inte skriva!

5. Det går bra att vända. Det är ingen tävling att vara ute. Om man vill kan man vända efter en kvart om det är dåligt väder. Var inte för fixerad vid ett mål som att komma upp på en topp eller springa ett visst antal kilometer. Låt väder och dagsform avgöra!

TRAILRUNNING I ÅRE Var ska man springa?

En grundregel är att där du kan vandra kan du springa. Så plocka på dig en vandringskarta över Åre som bland annat finns på Turistbyrån i Stationshuset och på Skistarshop vid Kabinbanan. Det finns många fina vandringsleder i Åre. Bra ställen att utgå ifrån är Ullådalen, Tott Hotell (För att springa runt och/eller upp på Totthummeln), Björnen och Fröå Gruva. Ett annat tips är att ta Kabinbanan upp och ta en kortare löptur upp till Toppstugan. Eller så kan man springa upp på Åreskutan och ta Kabinbanan ned, alternativen är många.

Utanför Åre? Vidgar du vyerna lite finns obegränsade möjligheter. Södra Årefjällen erbjuder mängder med fina leder och då kan utgå från till exempel Vålådalen, Ottsjö eller Edsåsdalen. Storulvån som ligger en timma från Åre västerut är den perfekta startpunkten om du funderar på att springa och övernatta på fjällstationer och stugor. Men det går självklart också göra dagsturer.

Klädsel? Vädret växlar snabbt på fjället och även på sommaren kan det vara riktigt kallt och till och med snöa. Klä dig lagom varmt och ta med ett förstärkningsplagg och gärna pannband/mössa och vantar. En "värmefilt" som du kan köpa på apoteket är bra, om du eller kompisen skadar sig och blir liggande värmer den bra, dessutom lätt och tar liten plats. Om du springer upp på en topp blåser det oftast en del och du blir snabbt kall när du blir stillastående. Ullstrumpor är bra och under vår och höst när vattnet är kallt på myrarna kan man använda våtsockar i neopren. Vatten kan du oftast dricka i bäckar men ta gärna med en halvliter om du är osäker. Ta för vana att ha med en vindjacka, första förband och någon form av energi i fickorna, i en löparryggsäck eller i en midjeväska.