Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångsviken tror åter på framtiden

Ramsele-Trångsviken chark går för högvarv. Det som produceras på en dag i år, tog en hel vecka för bara tre år sedan. Men det är en omsättningsökning som kostar på. Nu genomgår företaget en rekonstruktion.

Problemet är att företaget växer för snabbt.

– Omsättningen har i år jämfört med förra året dubblerats, men omsättningsökningen kostar, säger Marcus Färnström, produktionsledare i Trångsviken.

Företaget säljer nu på hela Norrland, från Söderhamn i söder till Kiruna i norr. Totalt är det kring 200 butiker som får leveranser varje vecka. Transporterna kostar en hel del.

– Produktionssidan ligger i framkant, men omkostnaderna drar iväg. Marknadssidan kostar, energipriserna är fördubblade sen -06. Strömmen är dyr, bränslet till rökerierna är dyra. Dessutom har råvarupriserna ökat. För fem-sex år sedan kostade nötköttet 25 kronor kilot, i dag kostar det 40 kronor kilot, förklarar Färnström.

Sammantaget innebär detta att kassan sinat, företaget har tvingats ställa in betalningarna och genomgår nu en rekonstruktion. Betalningarna kommer att vara låsta tills dess att rekonstruktionen är klar.

– Firman har fått en advokat, en lags överförmyndare, som går igenom företagets situation just nu. Företaget hinner inte betala i den takt de önskar, säger Färnström som trots allt ser ljust på framtiden.

– En rekonstruktion pågår och det känns bättre nu eftersom advokaten menar att framtiden, efter sin genomgång av företaget, trots allt ser ljus ut. Han såg positivt på framtiden. Personalen har det tryggare nu jämfört med för två veckor sedan, menar Färnström.

Men att gå så långt att säga att faran är avblåst vill han inte.

– Faran är inte över, men jobben var mer hotade för två veckor sedan, klarlägger han.

Hur lång tid rekonstruktionen tar kan ingen säga i nuläget.

– Men kring skiftet juli-augusti hoppas vi att allt ska vara som vanligt igen, hoppas Färnström.

Företagets vd Jan Marklund ser också ljust på framtiden.

– Jag kommer just från tingsrätten och de ger oss klartecken för fortsatt rekonstruktion. Och vi ska inte glömma att vi har en stark styrelse som svarat för ett aktieägartillskott, avslutar Marklund.