Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångsviksbolaget ömsar skinn – säljer ut sina fastigheter

Nu tvingas Trångsviksbolaget att sälja ut sitt fastighetsinnehav för att sanera sin ekonomi. I fortsättning ska bolaget ta mindre risker.

I tolv år har Trångsviksbolaget varit något av föregångare och det goda exemplet för svensk landsutveckling. Mängder med studiebesök har lärt av Trångsviken och i en bok om bygdens entreprenörer pekades Trångsviken ut som Jämtlands motsvarighet till Gnosjö. Men nu kärvar det för Trångsviksbolaget, och därför ska nu bolaget sälja sina hyresfastigheter.

– Utvecklingsarbete är även det en färskvara och nu måste vi se över affärsmodellen, säger styrelsens ordförande Per Åsling.

I fredags hade bolagets styrelse ett strategimöte där en ny affärsmodell formulerades och där bolaget ska bli mer affärsmässigt. Bolaget ska bort från sitt risktagande och istället jobba med rådgivning och att skapa attraktionskraft i bygden på andra sätt.

– Vi sätter nu våra fastigheter på säljlistan, och där vi ska först prata med våra hyresgäster, men vi kan även tänka oss att sälja till andra.

Redan i somras var bolaget hårt ansträngt efter stora hyresförluster och bolaget tvingades till kontrollbalansräkning. För att inte hamna på obestånd fick bolaget skriva ner sitt aktiekapital.

Totalt äger bolaget fem stycken lokaler om totalt cirka 6 000 kvadratmeter: Det är Sjökontoret, Ica-affären och de tre industrilokalerna med tvätten, bageriet och charken som hyresgäster

Trångsviksbolaget har byggt lokaler när det har behövts och när inte hyresgästen orkat med. Per Åsling uppskattat att bolaget har byggt för närmare 20 miljoner kronor på tio år.

– Vi har i första hand krävt kostnadstäckning för fastigheterna, men hade vi inte byggt så hade byn inte haft någon affär i dag. Det har varit rätt att bygga, men nu måste vi lätta på vår balansräkning, vilket innebär att vi minskar våra åtaganden och risker, säger Per Åsling.