Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt och svettigt när Scotts och Larz-Kristerz bjöd upp till dans

/
  • Kjell Persson från Föllinge och Sören Lindberg från Östersund tar en paus i dansandet. De föredrar den lite mer mognare dansbandsmusiken, som fram för allt Larz-Kristerz står för i kväll. Sören Lindberg brukar ofta gå på dans.– Jag har aldrig upplevt att det har varit så här mycket folk förut, säger han.
  • Leif Larsson från Frankrike i Offerdal och Gun Haraldsson från Ås är kanske på väg ut på dansgolvet tillsammans.
  • Linda Erlandsson från Aspåsnäset och Totte Arvidsson från Oviken ska precis till att ta sig en svängom. Totte är ofta på dans, Linda bara ibland. Linda gillar Larz-Kristerz bäst, ­Totte Scotts. Båda är hittills nöjda med kvällen.– Det blir ju lite som en folkfest, tycker Totte.
  • Bibbi Burstedt och Margareth Kärngard, båda från Östersund, brukar inte gå på dans så ofta men båda gillar att dansa. ”Jag gillar inte dansbandsmusik egentligen”, säger Margareth.Båda föredrar Scotts musik. ”De är lite modernare”, säger Bibbi.Det var fullsatt på Folkets Hus i lördags och ålderspannet på dansarna var stort.
  • Yvonne Gissler Roos från lokala dansbandet Yvonne & Quick Pics passar på att träffa bandmedlemmarna i Larz-Kristerz medan de har paus. Yvonne & Quick Pics var även de med i Dansbandskampen, men åkte ut efter bara ett program. Nu får hon bandmedlemmarna i Larz-Kristerz att signera en affisch.
  • Full fart på dansgolvet. Över 1 800 personer valde att spendera lördagskvällen på Folkets Hus.
  • Scotts har paus och hänger i logen. Från vänster Per-Erik Tagesson, Henrik Strömberg, Roberto Mårdstam och Claes Linder.
  • Larz-Kristerz vann Dansbandskampen i höstas och kan ­titulera sig Sveriges bästa dansband. I lördags spelade de bland annat de låtar som de spelade i tv-programmet, som till exempel Prince gamla hit ”Purple Rain” omgjord till dansbandsversion.

Klockan är strax över nio på kvällen. Lars-Kristerz har precis börjat spela och redan är Folkets Hus fullt av folk. På dansgolvet flyger dansparen fram och de som inte dans­ar står och tittar på eller tar en paus i baren.

Annons

med Dansbandskampens vinnare Larz-Kristerz och andraplatsvinnarna Scotts. Över 1 800 personer har valt att spendera lördagskvällen på dans.

Väninnorna Margareth Kärngard och Bibbi Burstedt från Östersund är två av dem. De sitter tillsammans i en soffa ute i stora hallen, långt borta från dansgolvet.

– Vi har inte hunnit dansa något än, men vi ska ge oss ut snart, säger Bibbi Burstedt.

Ingen av dem är så jätteförtjusta i dansbandsmusik, men de gillar att dansa. Dessutom brukar det inte finnas så många evenemang som riktar sig till deras åldersgrupp, säger de.

– Det är en stor grej det här, så vi ger det en chans, säger Margareth Kärngard.

byts Larz-Kristerz av på scenen. Scotts bandmedlemmar börjar fixa med hörsnäckor och instrument på sin sida av scenen medan Larz-Kristerz spelar en sista låt för det här passet. Sedan tar Scotts över direkt, här är det dans non-stop som gäller de nästa timmarna.

Larz-Kristerz drar sig backstage.

Dansbandskampen i SVT i höstas har gjort Larz-Kristerz till ett av landets största dansband. Nya skivan ligger etta på albumlistan, de har toppat singellistan och sålt guld och de 11 första spelningarna av 15 inplanerade tillsammans med Scotts varit fullsatta.

– Det var bättre innan, säger Stefan Nykvist allvarligt.

– Ja, det var så lugnt och skönt. Man behövde knappt lämna kommungränsen, instämmer sångaren Peter Larsson.

Men de skämtar så klart.

– Det är jättekul, helt otroligt. Vi har varit med om så mycket kul som vi aldrig trodde att vi skulle vara med om, konstaterar Stefan Nykvist.

Det här är deras första paus, men de räknar med att själva ta en svängom på dansgolvet senare när Scotts står på scenen. Ibland går de till och med ner och dansar medan de själva står på scenen.

– Det är en ganska oberäknelig orkester, det här, säger Peter Larsson.

är det dags för Larz-Kristerz att göra sig i ordning igen. Nu är det Scotts tur för lite vila. För Scotts har Dansbandskampen inneburit att bandmedlemmarna numera kan leva på musiken. De var med i Melodifestivalen i våras och en ny skiva ska snart släppas.

– Jag vet inte om man har landat riktigt än. Det har varit lite tumultartat men fantastiskt roligt.

Så sammanfattar sångaren Henrik Strömberg tiden efter tv-programmet. Bandmedlemmarna väljer att spendera pauserna i logen, ingen av dem är någon dansare, enligt Henrik Strömberg.

– Nä, vi brukar hålla oss till våra instrument. Vi dansar med dem.

att dansaftonen har dragit igång är det så varmt på Folkets Hus att fotografens kameralins immar igen. På dansgolvet får en del danspar nästan knuffa sig fram.

Kjell Persson och Sören Lindberg har tagit en paus i dansandet. Sören Lindberg brukar vara på dans ofta.

– Jag har aldrig upplevt att det har varit så här mycket folk förut, säger han.

– Man får ta det för vad det är, säger Kjell Persson.

Totte Arvidsson och Linda Erlandsson är på väg ut på dansgolvet. Totte Arvidsson är även han en flitig dansare, och han gillar när det är så här mycket folk.

– Det blir ju lite som en folkfest. Det är så här det ska vara på dans, säger han.

Sedan försvinner de ut på dansgolvet.

Mer läsning

Annons