Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trattkantarellerna tar över

Trattkantarellerna fortsätter att leverera. Och med ihållande regn och frostfria nätter så blir de bara större.
– Ett tydligt tecken på en bra svampsäsong, säger svampexperten Pelle Holmberg.

Normalt sett skulle trattkantarellernas tid vara förbi och de borde definitivt inte finnas i samma mängder som de gör nu. Men tack vare att vintern väntar med sitt intågande så fortsätter de att växa, både i mängd och storlek – vissa stora nog att täcka en handflata.

– De står minsann inte stilla utan flabbar ut sig, men det blir inte så mycket mer i vikt, jämfört med Carl-Johan, säger Holmberg.

Men det är inte bara skogsmullarna som kan få njuta av den sent växande trattkantarellen. Även torgstånden har massvis av varan.

– Det är ett extremt år, i alla fall här i Mälardalen. Det är det som är charmen med svampsäsongen, den kan se ut lite hur som helst.

Så från att ha erbjudit tunt med svamp under sommartorkan så tar svamparna nu igen det.

– Ett år så plockade jag kantareller så sent som i mellandagarna så det kan ju dröja innan de försvinner, säger Pelle Holmberg.

Och om man mot förmodan skulle tröttna på trattisarna så kan man, enligt experten, byta ut den mot den ännu senare ostronskivlingen som nu också är skogsaktuell.