Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Travet har en lysande framtidsidé

På land­ets åretrunt-travbanor ställs mycket tuffa krav på belysningen. Östersund är inte en av dessa banor – ändå testar de just nu fram en ny metod att klara de höga kraven.

Det handlar om att det krävs ljusstyrkan 1000 lux för att tv ska kunna producera bilder av HD-kvalitet.

De kraven är det inte alla av landets åretrunt-banor som klarar av och därför väntar stora investeringar på sina håll.

– STC har gjort beräkningar att det rör sig om investeringar på 19 miljoner per bana för att få ett godkänt ljus, säger vd:n Jan Quicklund.

– Men kände direkt när siffran 19 miljoner presenterades att det här ”synar” jag på fläcken, så dyrt kan det inte behöva bli, säger Quicklund.

– Vid en första kontakt med det företag som byggt upp belysningen på skidstadion kom jag fram till en prislapp på 10 miljoner, alltså redan en halvering.

Och nu har Quicklund vänt sig till ytterligare ett nytt lokalt företag – under tisdagen testade de deras lösning.

– Mätningarna visade att vi hade 1 140 lux på banan, alltså fullt tillräckligt för hd-tv.

– Skulle vi genomföra det här på Östersundstravet handlar det om ungefär 3,5 miljoner kronor. Den stora besparingen ligger i att vi med den här metoden skulle kunna använda de stolpar som vi redan har, dessutom så är den här tekniken energisnålare än de andra alternativen, säger Quicklund.

– Nej det har vi inte, inte nu. Men det beslut som är fattat nu kommer inte att vara för evigt. Om vi kan visa att vi klarar kraven bör vi ligga bra till när det i framtiden ska fattas nya centrala beslut inom travsporten.

– Nu går vi vidare med ytterligare tester i slutet av april, säger Quicklund.