Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Travstjärnor gav dyrbara råd på Wången

Aldrig har så många travprofiler gästat Wången som i går. Legendariska tränarduon Bernt Lindstedt och Stig H Johansson, mångårige ATG-chefen Remy Nilsson och trav­oraklet Hans G Lindskog från TV4 sammanstrålade.

Annons

– Vi är otroligt tacksamma att ha lyckats få hit dem, menade hästchefen Jan Halberg.

Syftet med besöket var bland annat att lyfta prisutdelningen för 2008 års Wången Cup (en riksomfattande lärlingsserie) ytterligare en bit. De fyra stipendiaterna – där slutvinnaren Truls Andersen, Danmark hade den längsta resan – fick en halvdag de sent ska glömma.

Lindstedt och Stig H Johansson berättade och gav kvartetten dyrbara råd under flera timmar. På eftermiddagen klev Hans G Lindskog och Remy Nilsson in i handlingen.

Entusiastiske Lindskog höll i en öppen och uppskattad frågestund i aulan, där de två tränarna fick svara på frågor samtidigt som de fick sina gyllene karriärer genomlysta med bilder och statistik.

fick berätta om det verkligen är så illa ställt i Travsverige som vissa påstår.

– Jag blir nedstämd när jag hör folk påstå att travbanor ska slaktas. Visst är det tufft och visst har vi problem, men vi ska ändå inte prata om ”tufft”. Det finns de i Sverige som har det bra mycket tuffare just nu. Det är mycket en storm i ett vattenglas. Vi klarar oss bra i en stenhård marknad.

Nilsson – som nyligen gästat Kalmar och Gävle och där fått ta emot mycket kritik – inser dock att svensk travsport brottas med problem.

stora kostnadsökningar, bland annat i form av foder och transporter. Vi har också för svag spelutveckling och det finns ett internt missnöje. Det är en ekvation som inte är riktigt bra.

Olle Carlsson, proffstränare i Östersund, fick svara på hur han upplever situationen i Jämtland.

– Vi kommer ändå att köra på som vi gjort. För mig är det inga problem. Jag är van att resa.

Remy Nilsson vill styra utveckling mot en större fokusering på hästarna.

– Jag har ingen oro för framtiden. Vi gör alla ett hyfsat jobb, även vi centralt. Vi har många och kraftfulla saker på gång. Och i lördags satte vi nytt rekord på V75. Aldrig har så många människor lämnat in fler kuponger. Och det är bra att det stormar. Då får alla prata ut.

var nog ändå den bästa. Med Hans G Lindskogs hjälp, fick vi alla frossa i härliga, svenska travminnen från 1950-talet och framåt.

– Stig H, Bernt Lindstedt och Remy Nilsson är mer än några andra basen i svensk travsport i dag, menade Lindskog, som rabblade travhästar och årtal i en sådan blixtrande fart och mängd att till och med Stig H och ”Osten” ibland blev ställda.

Jaha, konstaterade en till synes förbryllad Stig H, när Hans G påstod att han varit med i alla elitlopp sedan 1977.

Hade då Stig H själv något minne som stack ut extra mycket?

– Victory Tillys elitloppsseger 2000 var speciell. En svenskfödd femåring som vann detta lopp, där stämningen dessutom var oerhörd. Det kändes som en landskamp, menade Stig H på sitt speciella och stilsamma sätt, utan åthävor.