Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Travtalangen Kim Moberg tilldelas årets Nordin-stipendiat: "Jag är jättelycklig"

Travtalangen Kim Moberg från Sundsvall har ett fantastiskt år bakom sig.
I kväll tilldelas 21-åringen årets Nordin-stipendiat i Solvallas vinnarcirkel.
– Jag är jättelycklig över att ha fått det här priset, säger hon till SportExpressen.

Redan i november förra året uppmärksammades Kim Moberg när hon vann sitt första V75-lopp redan i sitt första försök. Men det är 2017 som har blivit hennes stora genombrottsår.

Totalt har det blivit 24 segrar på 136 starter och talangen ligger just nu på 14:e plats i kuskligan på Solvalla. Därför tilldelas hon nu årets Nordin-stipendiat.

► (+) Travtalangen slog igenom – dagar efter att ha mist sin vän: "Vet inte riktigt hur jag orkade"

Bröderna Gösta, Gunnar och Sören Nordin är några av travsportens största namn genom tiderna och sedan 1982 har stipendiet varje år delats ut till en lovande ungdom med licens på Solvalla.

Moberg får nu 10 000 kronor som enligt statuerna ska användas till travrelaterade resor.

– USA känns lite lockande just nu. Men när jag ska få tid använda stipendiet har jag ingen aning om. Vi får se under nästa år om jag hinner iväg någonting. Man kan bli bättre på allt. Förutom några veckor hos Linda Hedström i Hudiksvall för monténs skull har jag inte jobbat på några fler ställen än hos pappa (Svante Båth). Det kan bli väldigt nyttigt att få komma ut och se sig omkring lite, säger Moberg till SportExpressen.

Vann i V75-debuten – nu berättar stortränarens dotter om segertårarna och vännens bortgång: "Kändes som jag fick hjälp"

Hon har inga tankar på att syssla med någonting annat i framtiden.

– Jag ska jobba med trav - det är redan klart, säger hon.

Travtränaren och tv-experten Stefan Hultman jämför Kim Moberg med Örjan Kihlström, världens kanske främste travkusk med över 5500 segrar.

– Det är helt klart mycket Örjan över henne. Jag brukar höja henne till skyarna – ja, jag är mycket imponerad. Hon kan med små medel få hästar att prestera max. Jag kan inte påminna mig om att jag sett en sådan ung orutinerad kusk hantera hästarna på det härliga sättet Kim gör, säger Stefan Hultman till SportExpressen.

FAKTA: KIM MIKAELA MOBERG

Ålder: 21 (född 6 juli 1996).

Gör: Travkusk och hästskötare.

Lärling hos: Pappa Svante Båth.

Bor: Wenngarn, några minuter norr om Sigtuna. Men är född och uppvuxen i Sundsvall.

Jobbar på: Östunabergs gård utanför Knivsta.

Meriter i urval: I november förra året startade hon i sitt första V75-lopp – och vann direkt. Körde in över en halv miljon kronor under 2016. I år har det blivit 24 segrar på 136 starter och över 1,4 miljoner kronor i inkörda pengar.

Familj: Pappa Svante, mamma Lotta, halvsystern Alexandra.

Aktuell: Som ett av de stora framtidsnamnen inom svensk travsport och 2017 års Nordin-stipendiat.