Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre döda i fyrhjulingsolyckor

Tre personer omkom i olyckor med fyrhjulingar i helgen. De senaste tio åren har minst 77 personer dött i olyckor med fyrhjulingar. Polisen tror att bristande säkerhetstänkande ofta ligger bakom olyckorna.(TT)

Vid halv fem på söndagsmorgonen larmades polisen sedan en 33-årig man kraschat med en fyrhjuling i Hällefors utanför Örebro. När polisen kom till platsen var mannen död.

På lördagen dog en 55-årig man i Figeholm utanför Oskarshamn. Mannen körde av en mindre väg, ner i ett dike och slog huvudet i ett träd.

I fredags dog även en sjuårig flicka som skadades svårt i en olycka utanför Boden i torsdags då fyrhjulingen hon körde välte och hamnade över henne.

– Vi ser en ökning av olyckor, säger Anders Wallin.

Många av dem beror, enligt honom, på att förarna saknar säkerhetstänk.

– Du är lika oskyddad som en mc-förare.

Till skillnad från vad många tror har fyrhjulingar lätt för att stjälpa. Risken är stor att fordonet, som ofta väger flera hundra kilo, hamnar över föraren.

Oavsett om fyrhjulingen körs på väg eller i terrängen gäller samma krav på nykterhet som för alla motorfordon. Dessutom är det lag på att föraren ska ha hjälm.

Enligt Anders Wallin behöver reglerna ses över - i synnerhet om olyckorna fortsätter öka.