Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre döda och flera skadade i svår bussolycka i Härjedalen – två kämpar för sina liv

 
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

En buss på E45:an mellan Sveg och Fågelsjö har råkat ut för en singelolycka.
Larmet kom ett par minuter över sju på söndagsmorgonen.
I bussen befann sig en åttondeklass från Boråstrakten och minst tre personer har avlidit.

Tre döda, fem allvarligt, 19 måttligt och 31 lindrigt skadade. Polisen har initierat en utredning kring bussolyckan i Härjedalen.

Enligt uppgifter från Borås Tidning så ska två personer vara mycket allvarligt skadade, deras tillstånd rapporteras vara kritiskt.

Klockan 20.50 berättade läkarbulletiner från Akademiska sjukhuset i Uppsala att man där tagit emot två svårt skadade unga kvinnor.

Den ena av dem, 14 år gammal, vårdas för mycket allvarliga skador – men ej livshotande.

Den andra, som är 15 år gammal, vårdas för allvarliga skador.

Bådas tillstånd uppges vara stabilt.

Är du drabbad eller anhörig - Region JH har ett krisnummer: 063-15 34 88

Här hittar du all vår bevakning kring den svåra bussolyckan.

Se intervjun med Lisbet Gibson sjukvårdsledare i regional krisledningen och Carolin Starlander som är medicinskt ansvarig inom Region JH.

Här kan du se reprisen av morgonens livesändning:

Det ska ha varit 52 barn och sex ledare samt en busschaufför från Boråstrakten ombord på bussen.

– När jag kom hit till platsen var det lätt kaotiskt situation, fullt med poliser, fullt med brandmän och flera ambulanser, säger vår reporter på plats Mikael Andersson.

Däremot är oklart vad som har föranlett olyckan, men bussen ska av någon anledning ha vält vid gränsen till Hälsingland.

– Vi har precis kommit till platsen. Det är väldigt många skadade men vi vet inget mer i nuläget, säger Sven Erik Eriksson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland till TT.

E45 har stängts av i båda riktningar.

Polisen skriver på sin sajt att de har tillkallat alla resurser som finns att tillgå, från olika regioner. Enligt Olof Bråborg, räddningstjänstens inre befäl är styrkor från Ytterhogdal, Sveg, Los, Tandsjöborg och Färila på plats. Enligt polisen har även polishelikoptern skickats dit.

– Det är två yttre befäl från Ljusdal och Sveg, vi har haft tre ambulanshelikoptrar på plats och flertalet vägambulanser, säger Olof Bråborg.

Polisen skriver också att olyckan är allvarlig och att personer är skadade, men att antalet är oklart.

Enligt polisen vårdas människor på platsen.

Det är en åttondeklass från södra Sverige på väg till Klövsjö som satt i bussen när den välte. Det ska vara 52 barn och sex vuxna ledare.

Enligt en person på bussen så sov alla när det plötsligt började rulla runt.

Sara Nilsson, kommunikatör på Region Jämtland Härjedalen, berättar att de har gått upp i förstärkningsläge.

Enligt polisen är skadade förda till sjukhus i Östersund, Falun och Mora. Församlingshemmet i Sveg har öppnat som uppsammlingsplats och där ska även krisstöd finnas.

Enligt Stefan Persson som är på plats, så jobbar räddningstjänsten på platsen. De klättrar på bussen och man tror att någon är fastklämd.

– Det är därför polisen håller oss så långt från olycksplatsen, säger Stefan Persson.

Under sena förmiddagen meddelade Östersunds sjukhus att minst tre personer har avlidit till följd av olyckan.

Räddningstjänstens Peter Nystedt berättar vad som hänt i en tv-intervju. När brandmännen kom till platsen så beskrev de som en ”krigsskadeplats”.