Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre lag vidare till kvartsfinal i URM

Jämtland Basket Ungdom har nått sin största framgång hittills.

Tre lag är vidare till kvartsfinal i URM. Det senaste laget att nå Elit Eight är P15.

Det sista gruppspelet av sextondelsfinalerna i URM avgjordes för Jämtlands del i Västerås (pojkar 15) och i Stockholm (flickor 15).

Målet var att kopiera vad Jämtlands P16 och F16 lag gjort: att kvalificera sig för kvartsfinalspel i mars.

Ambitionen lyckades till 50 procent.

Pojklaget vann alla sina tre matcher i Västerås, mot Alvik, Västerås och Eos och är klart för kvartsfinal.

Tjejerna, som är ett år yngre än sina motståndare, förlorade alla sina tre matcher (Fryshuset, Högsbo, Täby) och är utslagna.

– Vi ska veta att våra tjejer är födda 00 och ett år yngre än sina motståndare. Det här är ett väldigt lovande lag och dessutom med bra längd. Tre-fyra spelare är redan runt 180 centimter, säger sportchefen Mats Lundqvist, som coachade pojklaget i Västerås.

Lundqvists lag hade lottats in i en hyfsat lätt grupp, men övertygade likafullt i alla matcher.

83–39 mot Eos, 72–51 mot Västerås och 77–65 mot Alvik är starka papper. Därmed är Jämtland P15 obesegrat i årets URM.

Individuellt sett måste forwarden Olle Lundqvist få högsta betyg. Han satte 20, 33 respektive 42 poäng.

Det här innebär att tre av Jämtlands fyra URM-lag har gått till kvartsfinal. Det är något klubben aldrig varit i närheten av tidigare och ytterst få Norrlandsföreningar lyckats med.

– Det här slår allt vi varit med om. Det visar vilken bredd vi har, säger sportchefen Mats Lundqvist.

Hur stort är det?

– Det är riktigt, riktigt bra.

Faktum är att Jämtland Basket är delad tvåa av Sveriges alla ungdomsklubbar i årets URM. Bara Fryshuset har fått med flera lag (fyra). Förutom Jämtland har även Solna, Uppsala och Södertälje tre lag vidare till kvartsfinal.

Mats Lundqvist, som varit sportchef i flera år, berättar att grunden till framgång är den självklara. Mycket träning, kompetenta coacher och ett stort föräldrarengagemang.

– Vi har även rest mycket och spelat många cuper. På hemmaplan har vi heller inte varit rädda att matcha tjejer mot killar.

Vad betyder det att få tre av fyra lag till kvartsfinal i URM?

– Vi är jättelyckliga. Jag hoppas att det här visar att vår satsning ger resultat, att det är en bra idrott att hålla på med. Kanske blir det också lättare att hitta sponsorer.