Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre lokala band, en ny demo – och ett gammalt tingshus

På fredag arrangeras det som skulle ha varit en dubbel releasespelning, men som nu blivit en releasespelning med två supportande akter. The Dead, Ghostriot och Skyriders.

Musik.

Det är alltså The Dead som ska släppa sin första demo, och firar med att bjuda på sin första livespelning. Ghostriot hade också planerat ett demosläpp men tvingas skjuta på releasen då demon inte var helt klar och då de dessutom saknar en basist, Egil Kalman, som plötsligt åkte till Linköping. De resterande medlemmarna, frontfiguren och killen vid trummorna känns även igen som de drivande krafterna bakom postrockbandet Komas Mida. Mikael Junehag och Idan Cheaproot har Ghostriot som ett projekt vid sidan av Komas Mida. Även om idén var Mikaels från första början.

– Det är ganska passande att vi spelar utan basist på lördag, för det var så det började. Då var det Kim Fastesson som satt bakom trummorna och allt började mest för att jag var arg. Det är det Ghostriot handlar om, känslan av att vara osynlig som ett spöke och inte bli sedd av någon. Tills man blir arg och upprorisk, förklarar han.

Enligt Mikael går det att upptäcka en massa olika influenser i Ghostriots musik, ingen av låtarna är den andra lik men om han tvunget skulle likna musiken vid någonting så skulle det vara rockig punkpop. Projektet har funnits under en längre tid, i tre år ungefär, men startades som sagt i form av en duo med sång, gitarr och trummor.

– Det var först när Egil kom in i bilden som vi förstod vad det var som hade saknats, med basen kände vi att allt blev bra och allt blev genast mycket roligare. Nu kompletterar vi verkligen varandra, musik är ett medium som är otroligt roligt och förlösande att jobba med på det viset, fortsätter Mikael.

I morgon delar de Tingshuset tillsammans med en annan lokal konstellation som inte har lika många år på nacken. The Dead består av basisten Per-Olof Sjödin, trumslagaren Alexander Mangs, sångaren och gitarristen Johan Landin och Fredrik Larsson på gitarr.

– Det är punkinspirerad rock’n’roll kan man säga. Gammaldags musik som är ganska enkel men otroligt bra, förklarar Per-Olof.

Bandnamnet kommer från att ha observerat människor som aldrig verkar leva, utan bara jobbar och går omkring som döingar utan att våga känna efter. De har spelat ihop sen i november och släpper nu sin första demo, bandets medlemmar har varit aktiva i ett antal andra lokala band men fann att ett speciellt fritidsintresse kan vara ett ypperligt sätt att skapa musikaliska kopplingar på.

– Vi skejtade ihop när vi kom på att vi kanske skule spela ihop också. Vi hade en liten skrubb i Skatehallen som replokal, sen skrev vi låtar utan någon speciell tanke på vilken slags musik det skulle bli, förklarar Alexander.

– Det är sju låtar på demon, men vi är produktiva utan att riktigt kunna hjälpa det. Varje gång vi repar så blir det nya låtar och vi har redan låtar till en ny demo, säger Per-Olof.

Finns det utrymme för den här sortens musik i Östersund?

– Absolut. Annars är det mest bara dödsmetallare och gladpunkare som spelar i stan, men det finns alltid plats för bra musik oavsett vilken genre den tillhör, fortsätter han.

Men det finns inte alltid plats för lokala band på Östersunds livescen.

– När man var yngre så fick man liksom spela på fritidsgården när man ville och hade lust. Någonstans så trodde man kanske att det inte skulle vara svårare än så att få spelningar. Men det är inte ens i närheten, säger Alexander.

– Här får man liksom ta tag i saker på egen hand om man vill att någonting ska hända, annars kan man knappast räkna med att få spela. Det är mycket enklare att själv ordna en spelning än att försöka prata sig in hos lokala arrangörer.

Båda banden har fått stor hjälp av Sensus och är noga med att förklara hur mycket hjälp och vägledning de får av förbundet. Och de uppmuntrar andra band att ta kontakt med dem om de behöver hjälp och inte vara rädda för att ordna spelningar på egen hand.

– Ungdomarna är blir lätt ganska passiva, men alla vill spela och stå på scen. Då måste man hitta folk att samarbeta med, det finns alltid nya vägar att gå, säger Mikael.

På fredag samarbetar killarna med Club Corazon, betalar man deras inträde på 30 kronor får man nämligen 40 kronors rabatt på inträdet till Club Corazon som huserar på Studioscenen.

De ser till att ha spelat klart lagom tills dess att Grande Roses och Deportees kliver på scen ett par kvarter därifrån.

En ny väg till det maximala och lokala musiklivet.