Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre medaljer i underkant – förbundskaptenen hade förhoppningar om fler

Tre medaljer räddade den svenska äran i skid-VM.
Men det kunde ha blivit mer. Mycket mer.

– Det var stolpe ut för oss, säger förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Fem medaljer var landslagsledningens försiktiga målsättning inför VM i Liberec. Aldrig hade det funnits så gott om pallchanser.

Men det blåste motvind från start för Sverige.

Anders Södergrens återbud till femmilen var det sista i en lång rad av svenska motgångar i VM.

Redan före den första tävlingen åkte Britta Norgren på fem dagars tävlingsförbud på grund av för höga blodvärden. Det fortsatte med mystiska magåkommor som slog till gång efter gång och skapade oro på svenskhotellet Maruska.

herrarnas första distans, 15 kilometer klassiskt, gick allt i baklås. Anders Södergren och Johan Olsson var heta medaljkandidater – men skidor med fästvalla i stället för ruggade skidor förstörde för hela svenskkvartetten.

– Johan var snabbast utan ruggade skidor och det visar att han var i riktigt bra slag. Det var väl kanske en av de starkare distanserna och blev den största besvikelsen, säger Joakim Abrahamsson.

att hitta fler besvikelser:

– Herrstafetten självklart, och Emil Jönsson i sprinten om man tittar vilken kapacitet han har, fortsätter Abrahamsson.

En annan var Charlotte Kallas bleka tremil.

När Anders Södergren klev in i handlingen på allvar med sitt mäktiga silverlopp i skiathlon stärktes medaljförhoppningarna inför stafetten och femmilen. Bara för att släckas när även han däckades av magproblem.

– Anders silvermedalj var fantastiskt glädjande. Det var skönt för honom att få känna att det kan gå att köra hårt och att det håller ända fram.

åkommor störde fallerade formen på andra håll.

Charlotte Kalla visade vad hon kan i sina bästa stunder en gång, i stafetten. I herrstafetten hade Daniel Rickardsson behövt en liknande insats för att ha kunnat hänga med på första etappen.

– Kalla har hämtat sig, men var otroligt besviken i går. Men målet i år var medalj i stafetten och nästa år att ta medalj i OS. Så på det viset har hon uppfyllt sitt mål, säger Abrahamsson.

– Det är klart att det finns mer att ge i gruppen, det gör det. (TT)