Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I samband med den samiska jubileumsveckan Staare 2018 gavs det ut tre nya barnböcker på sydsamiska.

Böckerna heter Kapteejne Kråatjebaenie gulliem hapsa (Kapten Sabeltand luktar guld), Juvrh staaresne (Vilda djur i stan) och Njoktje prinsessa (Svanprinsessan, efter H.C. Andersens De vilda svanarna).

Böckerna publiceras av språkcentret Gïelem nastedh i samarbete med länsbiblioteket i Tröndelag. Tillsammans har de publicerat 75 översättningar under de senaste fyra åren.

– Jag är glad över mottagandet av våra tre nya barnböcker på sydsamiska. Vi tror att bra barnböcker, med spänning och fantasi, kommer att stödja sydsamiska som ett levande språk, säger bibliotekarien Hildegunn Hestnes i ett pressmeddelande från Tröndelags kommun.

Böckerna riktar sig till föräldrar, lärare och andra som vill att barn ska läsa mer sydsamiska och ha tillgång till sydsamisk litteratur. 

Böckerna blev presenterade under ett arrangemang på Östersunds bibliotek torsdagen den 9 februari samtidigt som översättare och utgivare diskuterade behovet av mer samisk litteratur. Arrangemanget var en del av festivalveckan Staare 2018.