Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre personer omkom i olycka utanför Sveg - buss full med ungdomar körde av E45 och välte

 
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

Tre personer omkom i en tragisk bussolycka på E45 vid Siksjön några mil söder om Sveg på söndagsmorgonen. Bussen var full med ungdomar i 14-årsåldern från Skene, som var på väg till Klövsjö för att åka skidor.
– Det var ju som en krigsskadeplats när vi kom fram, berättar Peter Nystedt, presstalesman för räddningstjänsten.

Klockan 20.50: Läkarbulletiner från Akademiska sjukhuset i Uppsala berättaratt man där tagit emot två svårt skadade unga kvinnor.

Den ena av dem, 14 år gammal, vårdas för mycket allvarliga skador – men ej livshotande.

Den andra som är 15 år gammal vårdas för allvarliga skador.

Bådas tillstånd uppges vara stabilt.

Klockan 19.00: Erik Sidenvall, kommunikatör på regionledningscentralen berättar att vägen kommer att vara avstäng åtminstone fram till lunch på måndag.

Sex personer är allvarligt skadade.

Klockan 17.00: Två allvarligt skadade på intensiven i Östersund. Den regionala krisledningen avvecklas nu men här i Östersund ligger det två allvarligt skadade och alla anhöriga är underrätta och är här eller på väg.

Inga brottsmisstankar i nuläget. De ska förhöra samtliga inblandade i olyckan för att få en klarara bild av vad som hänt.

Klockan 15.32 på söndagseftermiddagen så uppgav Borås Tidning att två personer var mycket allvarligt skadade och deras tillstånd kritiskt.

Det fanns 59 personer ombord på den dubbeldäckande buss som vid sjutiden på söndagsmorgonen gick av vägen och välte ner i diket på E45 vid Siksjön strax söder om Sveg.

52 ungdomar i 14-årsåldern från en skola i Skene i Marks kommun, sex ledare och en busschaufför, på väg till Klövsjö för skidåkning.

– De flesta ungdomar satt och sov, berättade Jesper Swanson av ledarna för tidningen någon dryg halvtimme efter olyckan.

– Plötsligt snurrade allt runt och det blev kaos, säger han.

Det stod snabbt klart att det var en oerhört tragisk och dramatisk olycka som inträffat och i stort sett alla tillgängliga polis- och räddningsresurser kallades in.

Under söndagsmorgon och förmiddag arbetade räddningsjänstpersonal från Härjedalen och Hälsingland, runt 30 män och kvinnor. Polisen hade flera patruller på plats och närmare 15 ambulanser kom och lämnade platsen under morgonen, med transporter av skadade. Tre ambulanshelikoptrar flög också skadade både söderut mot sjukhusen i Falun och Mora samt norrut mot Östersund.

Många av ungdomarna på olycksplatsen var chockade och satt omslutna av filtar i räddningstjänstens bilar där de fick stöd och tröst av personal från räddningsjänst och ambulans. Många grät och flera, både barn och vuxna, hade öppna skador.

– Det var räddningstjänsten från Sveg som var först på plats. Det låg skadade människor i diket och vid vägkanten. Chockade människor som sprang runt och skrek. Det var en overklig syn, sa Peter Nystedt som var räddningstjänstens presstalesman på plats vid olyckan.

Bussen låg vält på sidan av vägen med krossade framruta. Runt omkring fanns väskor och ryggsäckar som farit ut genom fönstret. Det syntes också blod på snön bredvid vägen.

De första uppgifterna från polisen talade om skadade, mer och mindre allvarligt. Vid elvatiden gick region Jämtland/Härjedalen ut med det beskedet att tre personer omkommit vid olyckan och att sex personer skadades allvarligt.

Då var det förhållandevis lugnt på platsen. De flesta som skadats hade transporterats bort. De lätt skadade togs med minibussar till församlingshemmet i Sveg, där kommunens posomgrup upprättat ett kriscenter. Därifrån slussades de som behövde lättare vård till Svegs hälsocentral. Även Marks kommun, där ungdomarna hör hemma, har upprättat ett posomkriscenter.

Orsaken till bussolyckan är okänd. E45 är i stort sett rak vid olyckaplatsen. Polisen har nu startat en utredning för att ta reda på olycksorsaken.

– Man ska göra kompletterande tekniska undersökningar på olycksplatsen. Bland annat mäta avstånd, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

E45 var avstängd i flera timmar under räddningarbetet. Den öppnades vid tvåtiden igen, när bussen bärgats men stängdes kort därefter på polisens begäran, för ytterligare utredningsarbete.

Enligt bussbolaget är busschauffören rutinerad och van att köra långa sträckor.

– Det här är helt fruktansvärt. Vi talade med busschauffören vid halv fem-tiden i morse och då var allt frid och fröjd. Sedan händer det här, säger bussbolagets presstalesman som talat med busschauffören även efter olyckan.

– Han är naturligtvis väldigt chockad. Fysiskt verkar han ha klarat sig ganska lindrig, men det är värre psykiskt.

Den tragiska olyckan har väckt förstämning i hela landet och många har reagerat. Bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfvén.

"Bussolycka utanför Sveg lämnar mig och hela landet i sorg. Våra tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga - de som fått besked och de som ännu inte vet hur det gått", skriver han i ett uttalande.

I Marks kommun har man på grund av olyckan gått upp i stabsläge och förbereder sig på att ta hand om anhöriga och drabbade. Skolan, kyrkan och polisen har mobiliserat med all tillgänglig personal för att stötta.

Här följer vår bevakning i sammanfattning.

kl 7.22 : Nära 60 ungdomar i bussolycka i Härjedalen – flera skadade

9.15: E45 avstängd mellan Sveg och Mora

9.22 Live från olycksplatsen med vår reporter Mikael Andersson - se repris här

10.43 Bussolyckan: Kriscenter upprättat i Sveg – hjälper de lätt skadade

11.10 Tre döda och sex allvarligt skadade efter bussolyckan i Härjedalen

11.11 Region JH: Tre omkomna - vi sände live med anledning av olyckan

11.22 Orsaken till bussolyckan ska utredas: "Vi ska titta på vägförhållande, fordon och förare"

11.33 Stefan Löfven om bussolyckan i Härjedalen: "Det lämnar mig och hela landet i sorg"

11.54 Regionen: Så många vårdas i Östersund efter olyckan

12.03 Bussbolaget: "Det är en rutinerad chaufför som är van att köra långa sträckor"

12.46 Olycksbussen bärgad

13.49 Brandmannen Peter om bussolyckan: ”Det var i princip som en krigsskadeplats” (+)

14.06 Starka reaktioner efter bussolyckan: ”En mörk dag”