Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre snabba om Anna Kinberg Batras tal: "Slog rekordet i att nämna Sverige flest gånger"

Artikel 3 av 5
Almedalsveckan 2016
Visa alla artiklar

I vackert solsken i Almedalen höll moderatledaren Anna Kinberg Batra lördagstalet inför 1500 personer. Patrik Oksanen summerar tre snabba saker om talet.

1) Orolig omvärld gör att det blir mycket Sverige

När det stormar i världen, blåser kalla östliga vindar över Östersjön, Storbritannien gör Brexit, flyktingkrisen fått svensk politik att svänga 180 grader, terrordåd i Bryssel och Paris och kriget i Syrien rasar så är ordet Sverige partiledarnas favoritord. Och ingen gillar det bättre moderatledaren. Hon tog inga risker när det gällde att dunka in ordet Sverige i Almedalen, hela 71 gånger nämndes S-ordet. Och för säkerhets skull blev det ett Sweden ovanpå det också.

Här är hela Sverigelistan* så här långt:

Anna Kinberg Batra (M) nämnde Sverige 71 gånger

Stefan Löfven (S) nämnde Sverige 40 gånger.

Jimmie Åkesson (SD) nämnde Sverige 39 gånger.

Isabella Lövin (MP) nämnde Sverige 33 gånger.

Annie Lööf (C) nämnde Sverige 30 gånger.

Ebba Busch Thor (KD) nämnde Sverige 29 gånger.

Jan Björklund (L) nämnde Sverige 22 gånger.

Det är svårt att tro att Jonas Sjöstedt (V) kommer att slå till och toppa användandet av Sverige, men när det gäller svensk politik av idag är nog osvuret bäst.

*Metodologin är att övriga partiledares tal har genomgått en sökning digitalt på ordet Sverige medan AKB:s tal är räknat för hand.

2) Svenska värderingar vs Land ska med lag byggas

Moderat ledaren tävlar med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i svenska värderingar, skuggad av statsminister Stefan Löfven som pratade svenska traditioner.

Men det finns också M-kritik mot ”svenska värderingar”. EuropaparlamentarikernGunnar Hökmark skrev ett blogginlägg redan under fredagen där han kritiserade allt snack i Almedalen om svenska värderingar. Troligen utan att veta att partiledaren skulle just göra det samma nästa dag:

”Det vi kallar svenska värderingar är ett vitt begrepp som inte kan definieras eftersom det ständigt formas av oss själva. I stort är de inte just exklusiva värderingar. Principen om jämställdhet mellan män och kvinnor och våra lika rättigheter har nått utanför Sveriges gränser även om de inte dominerar i hela världen. Men svensk lag är unik för Sverige. Och den ska gälla.

Detär statens och dess företrädares uppgift att ansvara för detta, inte att debattera värderingar som om lag handlar om tolkning av identitetspolitik. Landska med lag byggas. Punkt slut.”

3) Utspel i talet

Moderatledaren vill införa en ny brottsrubricering, grovt sexuellt ofredande. som ska ge minst nio månader och högst tre års fängelse. Utspelet kommer efter bland annat händelserna på en rad festivaler.