Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre stafettläkare i länet kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg efter sen diagnos – kvinna blev dialysberoende

En kvinna som besökte en hälsocentral i länet fick en fördröjd diagnos, vilket resulterade i att hon blev dialysberoende. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kritik mot regionen och tre stafettläkare.

Kritiken från Ivo handlar främst om bristande uppföljningar av olika prover och mediciner för en kvinna som sökte hjälp för bland annat blodbrist och högt blodtryck. Kvinna ska ha sökt hjälp flera gånger under ett år för problemen.

Enligt Ivo fanns det brister i journaldokumentationen, undersökning och uppföljning, vilket ska ha resulterat i att kvinnan fick en försenad diagnos. Till sist konstaterades att hon hade njursvikt och hon har nu blivit *dialysberoende.

Ivo kritiserar även Region Jämtland Härjedalen för bristande kontinuitet i vården för kvinnan som under den aktuella tiden fick träffa fem olika läkare.

* Dialys innebär att man renar blodet från slaggprodukter och vätska, något som njurarna annars ska göra själv.

Mer läsning:

Sjuksköterska missade svår svampinfektion hos bebis – får kritik av Inspektionen för vård och omsorg

Regionen och Landstinget i Västernorrland kritiseras sedan patient bollats mellan hälsocentraler och sedan avlidit

Undernärd äldre avled – boende i länet får kritik av Ivo