Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre tuppar i alliansen och alla vill gala

Finns det bara tuppar i alliansens hönsgård? Två tydliga tuppar i Pär Jönsson (M) och Bosse Svensson (C). Sedan Pär Löfstrand (FP) som tror att han är en tupp – men är det inte.

Allianssamarbetet kommer hållas ihop av att diplomatiska Emanuel Sandberg (KD) finns där när tuppfäktning bryter ut.

Allianspartierna är överens om Pär Jönsson som oppositionsråd. Men egentligen vill både Svensson och Löfstrand leda ett större parti och därmed styra en majoritet efter nästa val. Nu blev det inte så. Och den sannolika tuppfäktning som kommer ske mellan partierna lär vi inte ta del av offentligt. För samtliga fyra delar visionen om att skicka Socialdemokraterna i opposition 2018 och då får man ordna in sig i samarbetet.

För Alliansen väntar en svår uppgift. Socialdemokraterna har på goda grunder ett starkt förtroende i kommunen. Östersund växer, människor flyttar in, företag etablerar sig. Därtill en rad fallosprojekt som ersätter medeltidens statyer. På 2000-talet får vi inte se en bronsbeklädd AnnSofie Andersson (S) som dräper en drake eller stolt poserar från hästens rygg. Nej i stället utlovas allt ifrån arenor, konserthus till lyxiga bostadsområden vid storsjöns strand som få har råd att betala för. Eller för den delen konsumtionssatelliter utanför centrum som drabbar city- och landsbygdshandeln. Det är viktigt att sätta avtryck sägs det. Alliansens uppgift är att erbjuda ett annat och bättre avtryck som vinner människors förtroende.

Den tuffaste uppgiften under mandatperioden faller dock på Bosse Svensson som leder ett stympat parti. I valet rasade Centerpartiet från 17 till 13 procentenheter.

Valresultatet är en tydlig bestraffning från väljarnas sida. Samarbetet med Socialdemokraterna uppskattades inte. Och Svenssons uppgift blir därför att återupprätta förtroendet för Centerpartiet som ett trovärdigt borgerligt alternativ i Östersundspolitiken. Om han ska lyckas med den uppgiften krävs förändringar.

Dels krävs en tydlig markering om att det är ett nytt lag som styr Centerpartiet. Dels krävs markeringar om en delvis ny politisk inriktning. Partiet befinner sig i opposition och oppositionsarbetet måste därför ha ett högre syfte. Annars blir bilden frånvaron av makt och inflytande.

Om Bosse Svensson omgärdar sig med samma gamla centergäng som förlorade valet blir därför oppositionsarbetet otydligt och förnyelsen ofullständig. För att tala klarspråk måste nya krafter in i laget och traditionella nämndveteraner bytas ut.