Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje gången gillt för Israel Nash

I kväll återvänder amerikanen Israel Nash till Östersund för en efterlängtad spelning. Med sig på turnén har han Ellen Sundberg.

Israel Nash Gripka, som har gästat Östersund två gånger tidigare, har skippat sitt andra efternamn och kallar sig nu kort och gott för Israel Nash.

– Livet är fullt av förändringar, det är nytt och jag gillar det, säger amerikanen om namnbytet när ÖP får tag på honom när han åker mellan två spelställen i Norge.

Han och bandet gör nu en längre Europa-turné och har sällskap av Ellen Sundberg under delar av resan. I kväll parkerar de vanen vid Marité för att ge en efterlängtad konsert.

"She’s a sweetheart", säger Israel Nash om Ellen Sundberg.

– Hon är en fantastisk låtskrivare och musiker. Hon och gitarristen Johan (Arveli reds. anm.) har blivit en del av familjen och vi har väldigt kul ihop. Ellen ser väldigt mycket fram emot att spela i Östersund och det ska bli kul att spela i hennes hemstad, säger Israel Nash.

Förra helgen ställdes en spelning i Bergen in.

– Vi har varit på turné i sex veckor och spelat nästan varje dag. Jag blev förkyld och tappade rösten och vi tvingades tyvärr ställa in konserten. Det var extra trist eftersom vi hade rest i 15 timmar för att komma dit.

– Men med hjälp av skandinaviska vikingar och den norska luften har jag blivit frisk. säger Israel Nash och skrattar.

Sedan de tidigare Östersundsbesöken, på Marité 2011 och i mars förra året då Israel Nash spelade solo, har han och bandet haft lite vilotid och spelat in den nya skivan "Rain Plans" som släpptes i Europa 30 september.

– Vi har mognat sedan sist och kommit längre på vägen. Jag har blivit bättre både som låtskrivare och artist.

– Det var underbart att spela in, men det har varit ett hårt jobb med albumet.

"Rain Plans" spelades in på Israel Nash’s ranch i Texas.

– Vi flyttade ut möblerna och tog in instrumenten och spelade in under några veckor.

Israel Nash har blivit ett stort namn i Europa. I USA är han ännu inte lika känd.

– Europa är ett bra ställe för oss. Jag vet inte varför det har blivit så, men saker händer och man vet inte varför.

– Skivan har inte ens släppts i USA än utan kommer ut där i vår.

Det blir många och långa resor för Israel och bandet.

– Det är en del av jobbet att resa så mycket och man får göra det bästa av saken. Allt är så välorganiserat och man vet precis vad som ska hända.

– Jag försöker att dra nytta av det i stället för att tänka på att jag är långt hemifrån. Det här är mitt jobb och det är roligt att göra.

Israel Nash utlovar ett nytt sound under kvällen spelning.

– Det kommer att vara annorlunda från hur vi lät förra gången vi spelade på Marité. Vi har kommit till en ny nivå och utmanar oss själva. Det kommer att bli ett underbart samspel mellan oss och publiken.

• I kväll 19.30, Israel Nash, Ellen Sundberg och Peter Boije och Folk på Marité.