Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje raka för Teodor

Teodor Peterson, Åsarna, tog sin tredje raka SM-seger i sprint och hade ett fantastiskt grepp om söndagens final där han avgjorde redan på första tredjedelen med ett ryck som bara Umeås egen Simon Persson kunde svara på.

Men Simon fick betala för att han försökte hänga på. I slutet var han trött och fick i spurten ge sig mot Jens Eriksson, Dala Floda.

Teodor var inte långt före i mål, bara nio tiondelar, men när saken var klar släppte han de tre närmaste nära inpå sig. Bakom de två medaljörerna kom Anton Lindblad, Sollefteå. Simon, Anton och även femman Karl Johan Westberg har Östersund som bas för skidåkning och studier. Det var alltså fyra östersundare av de sex i finalen.

Teodor är dessutom Umegrabb innan han de tio senaste åren varit Jämtland. Det märktes bland den stora publiken, som gav Teodor lika mycket jubel som hemmaklubbens Simon Persson.

– Det var ett fantastiskt publikstöd, berömde Teodor.

Han var nöjd med sin dag.

– Jag fick ett bra kvitto på att jag ligger rätt. Banan var ungefär lika lång som OS-banan, men den är litet annorlunda och tuffare,

Teodor bekräftar att han slog av på takten.

– Det ryck jag gjorde kändes naturligtvis och av naturen är man lat så när jag hade marginal försökte jag åka lugnt och kontrollerat.

För Teodor och övriga i truppen bär det nu iväg till Seiser Alm och höghöjdsuppladdning. Veckoslutet före OS körs en världscuptävling i Tobacco, sprint och ett distanslopp.

Just nu ser det ut som OS-laget i sprint kommer att bestå av Teodor, Emil Jönsson, Simon Persson samt någon av allroundduon Marcus Hellner eller Calle Halfvarsson. Både kapacitet och eget intresse av att åka lär avgöra.

På damsidan var ingen av de olympiauttagna på plats. Mästarinnan från 2011, Hanna Falk, Ulricehamn, infriade favorittipset, men var inte så överlägsen som man väntat efter hennes fina form i distansloppen. Fyra tjejer kom in på linjen med mästarinnan 2010, Magdalena Pajala och 2008 Mia Eriksson, bägge Piteå, samt juniortjejen Jonna Sunding Umeå. Jonna hade minst rutin och fick byta spår, det kostade medalj.

Av åkarna från länets klubbar var det på herrsidan bara Mathias Jonsson, Östersund (17) och Marcus Svelander, Åsarna(30), som var med i sluttävlingen. Rasmus Hörnfeldt, Östersund och Anton Karlsson var nära att kvala in.

På damsidan var Sara och Frid Hallqvist, Åsarna (23-24) länsbäst med Jennie Jirhed, Östersund (30) också i sluttävlingen.

Totalt sett blev väl SM-veckan inte vad vi hoppats från länet men med fyra av sex olympier helt eller delvis borta märks det naturligtvis. Påläggskalven Carl Quicklund, Östersund var också en som saknades. Men Åsarna tog medalj i alla tre individuella herrlopp med Lars Nelsons silver guld värda. Klubben tog sina 109:e och 110 SM-guld på herrsidan. Ingen annan klubb är ens i närheten av 100.