Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trenden: Fjällorterna fortsätter att växa – det här är vad folk vill ha

2015 var ett bra år för många av landets mäklare och fjällorter som Vemdalsskalet och Åre var inga undantag.
– Vemdalen växer i popularitet, det är helt klart, säger Anette Cederwall på Mäklarhuset Vemdalen.

Hon har sett Vemdalsskalet växa avsevärt de senaste åren och konstaterar att det byggs mycket.

– Det känns som en stadig trend än så länge. Skalspasset börjar bli etablerat nu och de nyaste lägenheterna invigdes i julas. Där finns det dessutom planer på att bygga ytterligare. Sedan har vi ju Klockarfjället där det byggs både fristående bostadsrätter, fritidshus och lägenheter för fullt just nu, men det finns fortfarande tomter kvar.

Vad vill folk ha?

– Kundtrycket är stort och just enfamiljshus är det som folk vill ha. Finns det inte så köper man en tomt. Visst är det en del företag som köper hus och gör till flerfamiljshus också, men över lag är det mycket enfamiljshus.

Finns det objekt eller tomter för den som vill köpa?

– Vi säljer väldigt mycket tomter och det finns det också mycket av totalt sett i Klövsjö, Storhogna och Vemdalsskalet. Men i Björnrike har det börjat tryta. Vad gäller färdiga objekt så finns det just nu fler köpare än säljbara objekt när det gäller enfamiljshus men vi har en del bostadsrätter med bra lägen ute till försäljning.

Hur ser priserna ut?

– Vi märker en viss prisuppgång men det beror också på vilket område man tittar på. Men jämför man med Åre så ligger priserna generellt lägre än så länge.

Var kommer era köpare ifrån?

– Vi har köpare från Mälardalen och längst upp med hela kusten till Sundsvall och många som köper nu köper även för att bo här under andra årstider än vintern. Det är en ny trend som förstås känns jättekul.

Bostadsmarknaden i Åre blommar den också. Efterfrågan har varit stor och det har märkts på budgivningarna, säger Cecilia Hemer på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Åre.

– Det har blivit mycket budgivning och speciellt mot slutet av året. I vanliga fall brukar vi ha kvar objekten som kommer in i september och oktober till sportlovet ungefär, men det här året sålde vi nästan slut i oktober. Vi hade i princip ingenting kvar i december.

Påverkar de låga räntorna mycket?

– Jag tror inte de påverkar så mycket för närvarande, ränteläget har varit lågt länge. Däremot tror jag att diskussionerna kring ett amorteringskrav har påverkat priserna uppåt. Speciellt för permanentboende och förstagångsköpare som har en mindre insats och känner att de måste skynda sig att köpa innan amorteringskravet träder i kraft.

Byggs det mycket?

– Jag tycker inte att det byggs nämnvärt mycket småhus med undantag från det nya området i Sadeln i västra Björnen där det byggs fritidshus och bostadsrätter för fritidsboende. Vi har inte sett någon större effekt av detta på övriga områden i Åre.

Hur ser det ut framöver?

– Det ser fortsatt bra ut. Vi har ju ett VM 2019 och man märker redan att det ett är bra tryck. Vi har till exempel ett stort projekt med bostadsrätter i Sadeln som vi gick ut med precis innan jul.

Hans Westerlind på Bjurfors i Åre fick uppleva företagets bästa år på 30 år förra året.

– Min bedömning är att Åres totala bostadsmarknad ökade från cirka 1–1,2 miljard om året i omsatta bostäder till 1,5 miljard under 2015.

– Det finns fortfarande en hel del tomter till salu i Åre Sadeln som är det absolut populäraste området just nu. Det startas även upp projekt i Åre centrum med lägenheter och stugor i bostadsrättsform under 2016. I Nyvallen i Tegefjäll säljs just nu prisvärda bostadsrätter som lämpar sig för både fast boende och fritidsboenden.

Mer från Bostadspuls:

Källarlokalen i Östersund blev Håkans Graceland – hit vallfärdar folk från hela landet

Fredriks pojkdröm blev sann – se rummet som förvandlades till en hemmabio

4-miljonersvilla såld på Frösön – se listan över veckans sålda fastigheter i Jämtlands län

Här såldes de dyraste villorna i Östersund 2015