Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendigt tatuera in barnmotiv

/
  • ”Min son är stolt över min tatuering”

”Att tatuera in en symbol för min son, det viktigaste i mitt liv, var ganska självklart. Tanken på just denna tatuering växte fram efter hans födelse i oktober 2007. 

Under graviditeten hade jag läst mycket, som alla förstagångsmammor, och sprungit på ett kinesiskt horoskop. Enligt detta skulle min son vara född i den eldröda grisens år och det tyckte jag lät oemotståndligt sött. Att vara född i grisens år anses lyckosamt, men att vara född i den eldröda grisens år anses ännu mer lyckosamt, då det inte infaller alls lika ofta. 

Tanken på lycka, tur och en söt gris fick mig att bestämma mig för motivet. Den precisa utformningen växte fram och förfärdigades tillsammans med min tatuerare. Jag ville ha en lycklig gris som dansade, eftersom vår son älskar att dansa, och den skulle vara omgiven av eld. 

Placeringen på kroppen var given. Jag har två tatueringar på andra benet och ville väga upp med en tatuering på mitt
  • Därför har vi tatuerat oss med barnmotiv:

”Ett minne av min son”

”Jag gjorde min tatuering till minne av vår son Max som gick bort den 3 juni i år, drygt en månad gammal. 

Jag ville att tatueringen skulle vara ganska stor och jag vill kunna bygga ut den när vi får fler barn. Valet av vänster arm är för att den är närmast hjärtat. Jag kände att texten

Att tatuera in barnrelaterade motiv är en trend som blir allt hetare bland föräldrar.

Annons

Helene började tatuera 1976 i USA, där hon är uppvuxen. Sedan 1984 bor hon på den lilla ön Käringön, utanför Orust, och har en tatueringsstudio i Stenungsund tillsammans med Vladimir Lindblad.

Tatueringar med barnnamn har alltid förekommit, men de senaste tre-fyra åren har efterfrågan ökat markant på barnrelaterade motiv, säger Helene.

-    Förut var det främst kvinnor som ville ha den här typen av motiv, men nu är det i första hand männen som vill hylla sina barn med en tatuering.

Kanske beror det på att män är mer engagerade i sina barn idag än tidigare, gissar Helene.

Vanligast är att tatuera in barnets namn, med eller utan födelsedatum, skrivet med mjuka, runda skrivstilsbokstäver. Vissa låter tatuera in fåglar eller blommor, lika många som antalet barn. Fot- och handavtryck är också populärt, liksom stjärntecken och porträtt.

Att motiven har utvecklats och blivit mer genomtänkta de senaste åren ser Helene tydligt. Det finns gott om inspiration nuförtiden; bekanta låter tatuera sig och tv-program om tatueringsstudior har blivit omåttligt populära.

Helene visar upp ett foto på en tatuering som föreställer ett porträtt av en liten flicka. Den gjorde hon på en lastbilschaufför som ville ha sin dotter på underarmen, så att han alltid kunde se henne när han körde.

Det vanligaste är faktiskt att pappor sätter sina tatueringar just på undersidan av över- eller underarmen. Mammor föredrar ofta skulderbladet eller längst upp på armen. Både mammor och pappar vill också ha barnrelaterade motiv nära hjärtat.

– Barnen är det närmaste och käraste du har och dem har du för resten av livet, vad som än händer, säger Helene och berättar att det är vanligt med den här typen av tatueringar bland skilda föräldrar. När du inte kan ha ditt barn hos dig varje dag, så har du det alltid nära dig i din tatuering.

Ibland kommer föräldrar som har förlorat ett barn och vill tatuera in namn och datum när det föddes och gick bort. Ett jättefint minne, tycker Helene, men ibland tvingas hon att säga till dem att gå hem och tänka över beslutet, eftersom vissa fortfarande befinner sig i chock.  

Att avvisa kunder är inte Helene främmande för. Du får tatuera in i stort sett vad du vill, men hon poängterar att hon har ett socialt ansvar; tatuerar ingen under 18 år och ”förstör inte en människa”. Hon nekar alltid dem som vill göra en tatuering som hon vet att de kommer ångra senare i livet.

Hon avråder från trendtatueringar, såsom stjärnor och tribalmotiv. Dessa har dessutom ofta starka konturer, vilket är allra svårast att ta bort eller täcka med en ny tatuering. Trendtatueringar är den typen av tatueringar som flest ångrar, tillsammans med små motiv, såsom små insekter, som mer blir att se ut som fläckar på kroppen, menar Helene.

– Det är inte bara att ta bort dem, som vissa verkar tro. Det är väldigt liten chans att du får bort tatueringen helt, även med laser. Så du ska inte ångra dig! säger hon.

Undvik också att tatuera dig på ett ställe där du riskerar att få bristningar, såsom på magen om du är kvinna i fertil ålder.

Så tänk igenom noga, lämna ett förslag till tatueraren som hjälper dig att designa. Välj ett motiv som du tycker om eller symboliserar något för dig.

– Du ska ju ha den resten av livet och förhoppningsvis lever du längre än trenden, säger Helene.

Text: Familjeliv.se / Josefina Brattö

Annons