Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Triakel ger Thyra nytt liv

Det har tagit tre år, men nu är Triakels nya skiva "Thyra" nästan klar. Samtliga låtar är tolkningar av den jämtländska vissångerskan Thyra Karlssons stora samling visor.

I mars ska skivan släppas, men redan i går firades inspelningen på Jazzköket.

– Thyra Karlssons musik har funnits med sedan Triakel startade och vi har länge spelat "Tusen tankar", berättar Emma Härdelin.

När Emma först hörde talas om Thyra Karlsson ville hon träffa henne.

– Det var spännande att det fanns en levande traditionsbärare i Östersund. Jag ville träffa henne, men när jag fick kontakt låg hon på sjukhus och sedan avled hon.

Först efter det förra projektet där Ulrika Lindholms musik tolkades började Triakel på riktigt ta sig an Thyra Karlssons visor.

– Vi träffade Thyra Karlssons dotter Karin Stugholm. Då föddes idén om att vi skulle ge oss på Thyras musik, säger Emma Härdelin.

– Det roliga med Thyra-projektet är att vi har haft tillgång till hennes dotter och har kunnat prata med henne, lånat visböcker och fotoalbum, menar Kjell-Erik Eriksson.

– Vi hittade så bra material och har haft möjligheten att både lyfta fram människan Thyra Karlsson och låtskatten, säger Janne Strömstedt.

I visböckerna skrev Thyra Karlsson för hand ner flera hundra texter och många av visorna finns inspelade i Svenskt visarkivs samlingar.

– Thyra fick många av visorna från sin pappa som spelade fiol. De är inte hennes egna utan traditionella visor som har gått från mun till mun som hon har samlat på sig.

Under tiden som skivan har spelats in har Triakel följts av dokumentärfilmaren Ulrika Nygren Widmark. Filmen "Triakel tolkar Thyra" innehåller intervjuer med bandet, med Thyras dotter och även en musikvideo till "Sparven lilla". Musikvideon premiärvisades i går på Jazzköket.

– Förhoppningen är att dokumentären ska bli klar och kunna visas på tv i framtiden, men det behövs finansiering till den, menar Janne Strömstedt.

"Tusen tankar" som Triakel har haft med länge på sin repertoar har även uppmärksammats av andra musiker. Bland annat har Helen Sjöholm spelat in den. Under en minnesceremoni efter 11 september framfördes låten av Polarprisvinnarna i den amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet.

– De är intresserade av svensk folkmusik och gillar Triakel. Det är extra roligt att de har spelat låten precis som vi gör den, tycker Janne Strömstedt.

– Det måste vara svårt att spela folkmusik och få samma uttryck som vi när man vanligtvis spelar klassisk musik, säger Kjell-Erik Eriksson och fortsätter:

– Vi har spelat den utomlands och en amerikan i publiken kom och sa efteråt att han hade suttit och gråtit trots att han inte förstod ett ord av texten. Det är en låt som berör människor.

Urvalet av låtarna till "Thyra" var enkelt enligt Triakel.

– Vi kände snabbt vilka vi gillade. Det är en stor bredd på plattan, precis som i hennes repertoar, säger Emma Härdelin.

Tanken är att skivan ska släppas i både Sverige och Tyskland i mars.

– Vi har hög prio på att få ut musiken i Jämtland och spela här. Det har varit en lång process och finns alltid en oro innan, men nu är det skönt att den är klar, tycker Janne Strömstedt.