Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trilogi av kvinnors självupplevda berättelser

Böckerna Kackel och Mera Kackel kom till genom nätverket Magma och innehåller starka och självupplevde texter skrivna av kvinnor. Nu planeras en tredje bok – Massa Kackel – och ÖP har pratat med initiativtagaren Helena Jönsson om projektet.

Du är redaktör för böckerna Kackel och Mera Kackel, berätta om idén.

– Jag startade nätverket Magma för Magma år 2002 bland annat för att jag fått uppleva att kvinnors röster inte når ut på samma sätt som mäns. När kvinnor träffas för att diskutera brukar det heta att vi ”kacklar”, men jag ville visa att det finns allvar bakom det där kacklet. Böckerna blev så kallade nutidsdokument och ett sätt att synliggöra kvinnornas berättelser.

Hur valde ni ut texterna till böckerna?

– I Kackel fokuserade vi på texter från medlemmar i södra Sverige och Danmark och i Mera Kackel från norra Sverige och Finland. Det enda kravet vi hade var att texterna skulle vara självupplevda och inte överstiga 20 000 tecken. Många av berättelserna är väldigt starka och behandlar tunga ämnen, så de har fått stor uppmärksamhet. Det blev sammanlagt 33 texter i varje bok tillsammans med illustrationer av Jenny Holmlund.

Har du några personliga favoriter?

– Alla texter i boken är fantastiska på sitt sätt, många är väldigt självutlämnade. En kvinna berättar om skammen att vara dotter till en alkoholist, en annan om sorgen att inte kunna få barn. Jag är otroligt stolt över den här boken och kanske stoltast för att jag lyckades övertyga min syster, Caroline Jönsson, att skriva en avslöjande text om hur det är att arbeta som körsångerska bakom stjärnorna.

I Mera Kackel skriver du bland annat ”De andra flickorna hade glitter och fjädrar och tjusiga, påkostade dräkter. Jag bar min farmors Härjedalsdräkt från 1921. Och det var jag oerhört stolt över”. Vad handlar din text om?

– Min text handlar om en skönhetstävling som jag deltog i på Costa Rica 1994 samt om när jag arbetade som modell och statist i Los Angeles och rörde mig i Hollywoods kändiskvarter. En tid som innehöll både roliga och farliga äventyr och naturligtvis en hel del glamour. Men jag beskriver också baksidorna och valet att flytta hem till Sverige igen och den kamp som följde att bevisa att jag var mer än bara yta, att jag var smart och hade ett innehåll.

Vad har kvinnornas medverkan i boken betytt för dem själva?

– En del skriver för allra första gången och andra är vana skribenter, men vi har faktiskt odlat fram några nya svenska författare i och med de här böckerna. Många har alltid tyckt om att skriva, men inte vetat om att de kan. Åtta stycken har gett ut böcker efteråt och många har valt att börja studera ”skapande svenska” för att utveckla sitt skrivande.

Blir det någon uppföljning alternativt fler böcker av dig?

– Ja, vi är redan i planeringsstadiet för den tredje boken på samma tema – Massa Kackel. Där kommer kvinnor från mellersta Sverige och Norge bli representerade. Sedan jobbar jag redan nu med två faktaböcker, en om betong och en om industridesign och arkitektur i Norrbotten. Men drömmen är att ge ut en deckare som självklart utspelar sig i Härjedalen!