Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio jobbar för att avskaffa vegetarisk dag

/
 • Emma Ivarsson, 19 år, Sara Ivarsson, 16 år, och Amanda Johansson, 17 år, är alla aktiva inom MUF, Moderata ungdomsförbundet, och har nyligen lämnat in ett medborgarförslag till Östersunds kommun. Det handlar om att avskaffa den vegetariska dagen i skolan.
 • Mathilda Dahlqvist, 16 år, Ludwig Cassman, 16 år, och Erik Ohlsson, 16 år, är alla tre emot den vegetariska dagen i skolan.– Ur miljösynpunkt är det bra tänkt, men man behöver ändå kött. Man blir mätt på att äta kött, säger Mathilda, och Erik fyller i:– Ja, man behöver något lite matigare.– Det borde i alla fall finnas ett alternativ till den vegetariska maten, säger Mathilda.
 • Ebba Nilsson, 16 år, och Axelina Malmberg, 16 år, går första året på samhällsvetenskapliga linjen med inriktning beteendevetenskap. De tycker att en dag med endast vegetarisk kost är en aning orättvist.– Då har ju inte de som inte äter vegetarisk kost något att äta, säger Axelina Malmberg.– Det finns ju alltid ett vegetariskt alternativ, så det kan ses som en aning onödigt med ännu en vegetarisk rätt, säger Ebba Nilsson.
 • Emma Ivarsson, 19 år, Sara Ivarsson, 16 år, och Amanda Johansson, 17 år, är alla aktiva inom MUF, Moderata ungdomsförbundet, och har nyligen lämnat in ett medborgarförslag till Östersunds kommun. Det handlar om att avskaffa den vegetariska dagen i skolan.
 • I går bjöds eleverna på Jämtlands gymnasium på hovmästarbiff, grönpepparsås och kokt potatis, samt quorngulasch med bönor och kokt potatis som vegetariskt alternativ.
 • Amanda Johansson, 17 år, går andra året på Wargentins­skolan och läser ett program med inriktning mot vintersport.– Vi har massor av elever som tränar hårt i längdskidor och skidskytte, och de behöver en varierad kost, även med kött, säger hon.

De tre tjejerna som står bakom medborgarförslaget om att av­skaffa den vegetariska dagen har ett huvudargument:

– Man kan inte tvinga folk att äta vegetariskt!

Annons

– Tänk när man har tränat innan skolan och är jättehungrig på lunchen och så får man banangratäng till lunch, säger Sara Ivarsson.

Banangratängen är inte något positivt enligt Sara Ivarsson, det kan man räkna ut på hennes min.

Hon går första året på en idrottslinje på Wargentinsskolan och tränar en hel del under skoltid. Det kräver ordentlig mat och det innebär även kött, menar hon.

Systern Emma Ivarsson håller med:

– Det är för lite näring i den vegetariska maten. Vegetarianer som tränar hårt måste ju ofta äta kosttillskott. Vi får inget kosttillskott på skolan och behöver kött, säger hon.

Den tredje tjejen bakom förslaget, Amanda Johansson, tar upp ännu en aspekt.

– Kvaliteten på den vegetariska maten blir sämre när den ska lagas till hela skolan. Jag tror att vegetarianerna också tycker det är bättre när den lagas i mindre mängd, som resten av dagarna när det finns ett köttalternativ, säger hon, och fortsätter:

– När skolan satsar så hårt på idrottslinjer så borde de erbjuda bra mat.

Hittills har tjejerna genomfört en undersökning i en klass där resultatet var tydligt; majoriteten vill avskaffa dagen.

Snart väntar en större undersökning i hela skolan, för tjejerna tänker inte ge sig.

– Den vegetariska dagen ska bort, säger Emma Ivarsson.

Kan ni förstå hur man tänker ur miljösynpunkt?

– Tänk närproducerad mat i stället för vegetarisk. Det är vi som är framtiden, det går inte att hämta igen utsläppen på det, säger Emma Ivarsson, och Amanda Johansson fyller i:

– Det är översitteri av kommunen att bestämma vad vi ska äta.

Annons