Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivselfaktorn hög hos Deren Sumida när de gästar Storsjöcupen

/

För tredje året i rad gästas Storsjöcupen av det mongoliska laget Deren Sumida. Klubbens president, Takashi Morimoto berättar att laget trivs i Östersund.

– Östersund är en trevlig stad och arrangemanget är kanon.

Annons

Storsjöcupen är en del av Deren Sumida cupturné i Sverige. Första anhalt var Piteå och efter Storsjöcupen fortsätter laget sin resa till både Borlänge och Göteborg.

Laget består av pojkar födda 98:a och det är tredje gången de befinner sig i Östersund.

– Vi har runt 100 spelare i klubben, men alla kan tyvärr inte följa med. Det är många som blir ledsna för att de får stanna hemma men samtidigt är spelarna som är här överlyckliga att få chansen, berättar Takashi Morimoto.

Som fotbollsnation är Mongoliet liten. Nationen är placerade som nummer 184 på FIFA:s världsranking och Morimoto berättar att intresset är litet i hemlandet.

– Fotboll är en väldigt ny sport i Mongoliet och därför är även intresset lågt.

Morimoto avundas samtidigt Sverige som fotbollsnation.

– Ni har Zlatan Ibrahimovic och ett antal till högklassiga fotbollsspelare. Vi har däremot inte så många spelare. Vår främste, Garidmagnai Bayasgalan spelar i den kinesiska ligan.

Hemma i Mongoliet är Deren Sumida det bästa laget på ungdomssidan, pågrund av överlägsenheten i hemlandet sökte de sig till Sverige för att få motstånd.

– Sverige har massor av bra ungdomsturneringar och motståndet är mycket tuffare här än i hemlandet.

Trots att vägen till framgång är lång försöker Morimoto vara optimistisk inför framtiden.

– Dessa killar vi tränar är talangfulla. De är små till växten men väldigt tekniska och snabba, men den taktiska biten behöver vi förbättra.

Laget tränas av Vojislav Bralusic från Serbien och att han är noggrann med det taktiska är svårt att undgå när man ser deras match mot Sörlia IL.

– Det är lätt att uppfatta honom som skrikig och arg, men han vill bara att spelarna ska lära sig. Hans tränarkunskaper har tillfört klubben och ungdomarna väldigt mycket, säger Morimoto.

• Kommer ni tillbaka nästa år?

– Förhoppningsvis gör vi det, spelarna trivs så bra här att de önskar att de kunde få spela för en svensk klubb. Och vem vet, i framtiden kanske Allsvenskan består av hälften mongoliska spelare, säger Takashi Morimoto med ett brett leende.

Annons