Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tropiska skogar räddar klimatet

De återstående orörda skogarna i tropikerna gör oss människor en större tjänst än vad någon anat.
Nya beräkningar visar att de absorberar nästan en femtedel av våra utsläpp av växthusgaser.

Annons

Beräkningarna bygger på data från 79 skogsområden i tio afrikanska länder, från Liberia i väster till Tanzania i öster. Under 40 års tid, från 1968 till 2007, har forskare mätt trädens tillväxt och kalkylerat hur mycket kol de lagrat.

Siffrorna antyder att varje hektar av de intakta skogarna i genomsnitt fångar in eller absorberar 0,63 ton kol per år.

Med detta som utgångspunkt har forskarna beräknat att skogarna på den afrikanska kontinenten – som utgör ungefär en tredjedel av världens återstående tropiska skogar – absorberar cirka 1,2 miljarder ton koldioxid varje år.

i tropiska Sydamerika och Asien in i kalkylen blir den totala siffran 4,8 miljarder ton koldioxid, vilket motsvarar nästan 20 procent av utsläppen från människans förbränning av fossila bränslen.

, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature (090218), står ett internationellt forskarlag under ledning av ekologen Simon Lewis vid University of Leeds i Storbritannien.

Resultaten visar att de tropiska skogarna är mer betydelsefulla för klimatet än vad de flesta trott. Utan dem skulle den globala uppvärmningen troligen ha varit långt värre än vad den nu är. ”Vi får ett bidrag från naturen, helt gratis”, säger Lewis i en kommentar.

återstår dock att lösa. Orsaken till att skogarna är så effektiva beror på att träden hela tiden växer. Det kan bero på att den ökande mängden av koldioxid i atmosfären fungerar som en slags gödsel. Men forskarna påpekar att tillväxten inte kan pågå i all evighet – det finns trots allt en gräns för hur stort ett träd kan bli.

Risken finns att trädens absorptionsförmåga avtar i framtiden. Till dess måste vi ha fått bukt med våra utsläpp på andra sätt. (TT)