Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots hårdare klimat känner AnnSofie glädje i politiken

Att befinna sig mitt i centrum av den politiska maktsfären i Östersund kan tyckas glassigt. Men det innebär också att ständigt bli ifrågasatt och att människor gör sig bilder som man kanske inte själv känner igen.

Mellan 4 ögon berättar kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) hur hon påverkats av de hårda debatterna genom åren – nu senast om den kommande Thailandsresan. Och svarar på frågan om det är någon verklig skillnad mellan borgerlig och socialdemokratisk politik i kommunen. Text: Gunnel Edvardsson Foto: Johan Axelsson

Är det fortfarande roligt att vara politiker?

– Ja, det tycker jag. Trots att det är ett betydligt tuffare klimat nu än för några år sedan.

Tycker du det är roligt även när det uppstår debatter om till exempel Thailandsresan?

– Det är klart att man påverkas av debatterna, men jag tycker fortfarande att det är tillräckligt roligt och intressant för att det ska uppväga de sämre sidorna i det här uppdraget. Men min pappa, som gick bort för två år sedan, undrade om jag verkligen skulle hålla på. Han led och tyckte det var hemskt. Som tur är mina barnbarn ännu för små för att kunna läsa kommentarerna om farmor i nyhetssajternas kommentarsfält.

Att åka till Thailand är ju en omöjlig livsdröm för många. Tycker du att det är konstigt om det sticker i ögonen när kommunen skickar dit en delegation?

– Nej, jag kan förstå det, eftersom många inte har råd att åka utomlands. Det som är synd är att vi inte lade ut vårt program direkt och visade vad vi ska göra de där dagarna i Bangkok. Det är ett späckat schema. Vi fick också ett längre program presenterat för oss, där de ville ta med oss runt i Thailand. Det sade vi nej till eftersom det här inte är någon turistresa.

I debatten har vissa dragit parallellen att ni åker till Thailand medan skolbarnen i Brunflo inte får åka på skidresa för 100 kronor. Hur tacklar du sådana argument?

– Det blir en omöjlig debatt när man jämför det så. Vi är öppna med vad vi gör med skattebetalarnas pengar och har ett uppdrag att marknadsföra Östersund. Målet är att få hit både fler besökare och fler företag så att vi kan bli fler, vilket ger mer skatteintäkter och i förlängningen bättre skolor. Själva frågan om skidutflykten är enkel. Vi har ett enhälligt beslut om en avgiftsfri skola i Östersund och aktiviteterna under en sådan här friluftsdag ska rymmas i budgeten. Nu såg jag att ett företag går in och sponsrar, men en skola ska inte vara beroende av att det finns ett välvilligt företag i närheten.

Det har ju varit hårda debatter kring många beslut genom åren; Stortorget, nya arenan, Thomée, handeln i Lillänge och nu senast Thailandsresan. Vad tänker du kring dem?

– Bland annat funderar jag på vad jag hade kunnat göra annorlunda för att inte hamna i de hårda debatterna. Ibland kan jag känna att en del har svårt för att man är kvinna och står för en åsikt. Det kan jag märka av på fredag- och lördagkvällarna med män som behöver styrka sig lite innan de törs ringa.

De ringer och skäller på dig?

– Det är lite olika. En del undrar om jag verkligen vet något och om jag har tänkt igenom olika saker. Andra vill tala om vad de tycker och har redan en bild av mig. Då brukar jag fråga om vi träffats. När de svarar nej brukar jag fråga hur de kan veta hur jag är. Det läser man väl i tidningarna, brukar svaret bli. Det som brukar komma upp är Stortorget, arenan och flyktingmottagandet – det är de klassiska frågorna. Men jag tycker ändå att det är bättre när de tar sig tid att ringa än att gömma sig bakom anonyma signaturer och kommenterar på nyhetssajterna. Det är klart man påverkas, men jag vet ju också att det finns många som delar mina uppfattningar. Men de är inte lika högljudda.

Vilken av alla debatter har varit tuffast för dig personligen?

– Arenadebatten, absolut! Den smutsades ner, vill jag påstå, genom att man försöka få det till att jag skulle ha någon personlig vinning av att arenan byggdes. Det blev ju inte enklare när Peab vann upphandlingen och det hävdades att jag skulle ha några intressen i det. Jag tycker att det värsta är när folk tror att jag, eller vi politiker, har någon dold agenda. Därför känns det extra bra att det blivit sådan snurr på verksamheten där, inte minst för gymnastiken. Det är så konstigt. Vi lägger mer pengar på att bygga om Wargentinsskolan än på arenan, men det har aldrig varit någon debatt om det.

Mitt under den här mandatperioden började ni samarbeta med centerpartiet i stället för med vänsterpartiet. Är det okej mot väljarna?

– Vi funderade jättemycket på det, men vi kunde inte komma överens med (V) om budgeten. De ville höja skatten och att kommunen skulle ta tillbaka den äldreomsorg som privata företag driver. (C) och (S) hade tidigare gjort upp om exempelvis handelspolicyn och en del andra frågor som kräver långsiktighet. Därför frågade jag Carina Zetterström (C) hur de såg på ett samarbete. De diskuterade inom partiet och kom fram till att de var beredda att ta ett ansvar resten av mandatperioden.

– Jag kan förstå om våra väljare tyckte det var konstigt att vi började regera med ett borgerligt parti. Alternativet hade varit att vi skulle fortsätta styra i minoritet, men vi bedömde att det hade blivit sämre. Men jag tror också att centern hade svårare med att de bytte sida i och med att de hade gått till val i Alliansen för Östersund.

Vänstern är ju en hård kritiker mot vinster i välfärden och n u håller det på att bli en stor valfråga. Är det okej med vinstdrivande företag inom offentlig sektor anser du?

– Det handlar om vilka kvalitetskrav kommunen ställer och hur man kontrollerar att de följs. Om man ställer samma kvalitetskrav på ett privat företag som på den egna verksamheten och det privata företaget ändå lyckas göra en vinst – då tycker jag man ska fråga sig vad den kommunala organisationen kan lära sig av dem.

Det verkar ju som om (S) i Östersund är väldigt generös med att släppa verksamheter till privata entreprenörer? Är det så?

– Ja, vi inom (S) i Östersunds kommun har kanske en mer öppen inställning till att anlita andra utförare inom kommunala verksamheter. Det är framför allt inom äldreomsorg och hemtjänst vi har det.

Vad är då skillnaden mellan en socialdemokratisk och borgerlig politik här i kommunen?

– När vi bildade majoritet med (C) handlade det om att kompromissa och komma överens. Då blir det ju en mix. I kommunpolitiken är det nog svårt för väljarna att se någon skillnad, vi är så rörande överens om det mesta.

Om (S) hade haft egen majoritet, hade jag som invånare märkt någon skillnad?

– Det tror jag. Vi tycker till exempel att alla egenavgifter inom äldreomsorgen är ett otyg. Vi hade förhoppningsvis också haft gratis kollektivtrafik för alla upp till 18 år. Vi hade också tagit fram mer resurser att bekämpa ungdomsarbetslösheten, även om det är ett statligt ansvar. Över 700 ungdomar går utan jobb och hur länge stannar de kvar innan de tar första bästa chans att flytta härifrån för att skapa sig en framtid?


Artikeln kommer från gratistidningen 100% Östersund