Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trottoarpratare kräver tillstånd av polisen

Nu ska fotgängare slippa snubbla över trottoarpratare i Åre kommun. Kommunen inför stränga regler fö dessa reklamskyltar.

Nu måste varje enskild näringsidkare söka tillstånd för placering av så kallade trottoarpratare, alltså skyltar som man ställer ut på trottoaren. Det gäller alla som vill ställa ut skyltar i Åre kommuns områden där lokala trafikföreskrifter gäller för tätbebygda områden. Det ettåriga tillståndet söks hos polisen som samråder med kommunens tekniska avdelning innan beslut fattas.

Om inte kommunen inte är markägare ska även berörd markägare ge tillstånd. Polisen ger inte tillstånd om kommunen avstyrker ansökan.

När näringsidkaren fått tillstånd är det inte bara att ställa ut skylten. Bestämmelser för hur stora skyltarna får vara, var de ställs ut och hur de ska skötas finns noga utformat.

Enligt de nya reglerna ska skyltarna placeras ut så att varutransporter, vinterväghållning, sophämtning och postens arbete inte försvåras. En förutsättning för all utplacering, är att trottoarprataren inte riskerar att skada förbipasserande eller förhindra personers framkomlighet. Det är viktigt att personer med funktionsnedsättning ska kunna röra sig obehindrat.

Om ínte näringsidkarna följer dessa regler kan det anmälas till polisen vilket kan innebära att tillståndet dras in.