Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trycket ökar på akutmottagningen

Allt fler patienter som borde ha fått vård på hälsocentralen söker sig nu till akuten på Östersunds sjukhus.

Under sommaren ökade antalet patienter på akuten med ungefär sju per dag, som ett resultat av stafettläkarstoppet på hälsocentralerna i Östersund. Under inledningen av hösten har konsekvenserna av stoppet blivit tydligare och den senaste uppföljningen visar att akuten nu tar emot cirka 15 patienter per dag som egentligen skulle ha fått sin vård vid någon av hälsocentralerna.

– Det är viktigt att vi styr om den här patientströmmen. Åkommor och problem som kan lösas på hälsocentralen ska lösas på hälsocentralen och inte på sjukhuset, säger Björn Eriksson, landstingsdirektör.

För att åstadkomma det måste fler läkare rekryteras och Björn Eriksson har fått i uppdrag av landstingsstyrelsen att förstärka det arbetet. Dessutom har beslutet om stafettläkarstopp mildrats, nu handlar det om en utfasning under två år.

– Stafettläkare ska anlitas med stor restriktivitet och det ska beslutas av landstingsdirektören, säger Christer Siwertsson (M), oppositionsråd.

Trots läkarbristen så visar landstingsstyrelsens uppgifter att det finns fler läkare i primärvården nu än för ett par år sedan. Om resurserna används effektivt ska nu utredas.

– Vi behöver en analys av det här, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

– I snitt har läkarna fyra till åtta patientbesök per dag. Europanivån ligger på 20-22, säger Christer Siwertsson.

Redan nu står det klart att det kommer att behövas ett tiotal stafettläkare på hälsocentralerna i Östersund under hösten.

– Det kan låta mycket med tio stafettläkare i Östersund, men det jämnar ut sig. Flera av läkarna som jobbat i Brunflo har flyttat till andra hälsocentraler ute i länet och det gör att det behövs färre stafettläkare där, säger Harriet Jorderud.