Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygg bostadsmarknad trots orosmoln

Småhusbyggandet i landet minskar. Länets småhusfabrikanter har hittills klarat sig bra men märker av oron på marknaden.

Annons

Småhusbyggandet har minskat rejält under årets första nio månader. Enligt SCB, statistiska centralbyrån, har bostadsbyggandet minskat med 13 procent under årets första nio månader jämfört med samma period i fjol.

– Vi har klarat oss bra hittills även om vissa projekt i Stockholm har gått lite knackigt, säger Johan Hamberg, vd på Pilgrimstahus ab.

Företaget har lagt varsel för delar av personalen som ska träda i kraft i december. Förhoppningsvis slipper man verkställa de varslen.

– Just nu kör vi med full beläggning i båda fabrikerna. Vi har fått in ordrar nu som gör att det ser bra ut inför framtiden, säger Hamberg.

Han ser framtiden an med tillförsikt. Enda orosmomentet är bankernas agerande.

– Problemet är att bankerna ställer så höga krav på sina låntagare och det kan innebär problem för oss. Annars tror jag det finns ett uppdämt behov, säger Johan Hamberg.

Storsjöhus AB verkar också klara sig undan krisen med blotta förskräckelsen. Hans Lif, vd på företaget, medger att han har en viss känning av oro på marknaden men att hans företag inte har några större problem.

– Vi har ordrar som sträcker sig långt fram på vårkanten. Just nu vet jag inte riktigt hur vi ska hinna med allt, men det är ju å andra sidan angenäma problem, säger Lif.

– Jag var rädd för en svår vinter en senaste tidens orderingång gör mig trygg, säger han.

Han säger att ett bra kontaktnät i orostider är av största vikt.

– Man måste känna varandra så man vet vilka man handlar med, och sen gäller det naturligtvis att vara alert, säger han.