Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygg vård i Jämtlands län

Sjukvården i Jämtlands län är på många sätt fantastisk. Vi har mycket att vara stolta över. Landstingets personal utför i dag mer vård – och mer kvalificerad vård – än någonsin tidigare.

Samtidigt finns brister och många funderar över vad som skulle hända om man själv eller någon anhörig blir sjuk. Kan man lita på att vården finns där när man behöver den?

För oss socialdemokrater finns bara ett svar på den frågan. Ja, alla ska vara trygga med att vården fungerar. Sverige ska ha en vård i världsklass. Trygg och tillgänglig. Men då räcker det inte med vackra ord. Då krävs också en annan inriktning på politiken.

I åtta års tid har högerregeringen prioriterat skattesänkningar före investeringar i sjukvården. Vi vill göra tvärtom. I Socialdemokraternas valmanifest finns 2 miljarder kronor extra till Sveriges landsting.

Dessutom tillför vi extra resurser till den nationella cancervården för att korta väntetiderna för cancerpatienter. För Jämtlands läns landsting innebär det 34 miljoner extra varje år.

Det ger oss möjligheter att stärka länets hälsocentraler, kompetensutveckling för personalen och ytterligare insatser för barn och unga.

För att minska ungdomsarbetslösheten och ge tillfälle till vidareutbildning inrättar vi 64 traineejobb i sjukvården. Inriktningen ska vara mot omvårdnad eller administration, vilket är ett steg mot studier till undersköterska eller medicinsk sekreterare.

Det ger en bra väg in i vårdyrket för arbetslösa inför kommande generationsskifte inom vården i vårt län.

Jämtlands läns landsting har ett årligt behov av att rekrytera 90 sjuksköterskor och 65 undersköterskor. Redan i dag råder brist på sjuksköterskor och annan personal och det kommer att bli ett ännu större utmaningar framöver.

Vi behöver bli bättre att locka sjuksköterskor att arbeta i länet genom att hålla konkurrensmässiga löner och erbjuda vidareutbildning och karriärvägar.

Vi föreslår en satsning på en samlad barn- och ungdomshälsa. Det kommer att innebära möjlighet till att hela länet får tillgång till deras kompetens.

Politiken på olika nivåer hänger ihop. Med en regering ledd av Stefan Löfven förstärks resurserna för sjukvården, utbildningen och jobbskapandet i landets kommuner och landsting.

Rösta på Socialdemokraterna, för ett bättre Sverige. För alla.

Ann-Marie Johansson (S), Bengt Bergqvist (S), Robert Uitto (S), Margareta Winberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel