Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trygghetsboende behövs för de äldre

Äldrevården diskuteras numera som aldrig förr. Det är utmärkt att debatten om äldrevården kommit i gång på allvar och att det som kallas trygghetsboende diskuteras.

Det behövs nämligen denna typ av äldreboende för dem av oss som vill ha lite service på äldre dar, och som inte vill bli sittande ensamma hemma i väntan på några korta besök från hemtjänsten.

På äldreboende kommer vi ju in först när vi blivit dementa eller när slutet nalkas.

Vi är många i gruppen 70+, inte minst på landsbygden i Jämtland-Härjedalen. Ute i bygderna pratar vi ofta om dessa frågor. Men, vi pratar oftast med varandra, alltså med dem i samma situation.

Lite vardagligt uttryckt så gnäller vi inför varandra på kommunen och dem som styr och som inte förstår och som fattar fel beslut. Detta är ett felaktigt beteende! Vi måste ställa kraven till den som beslutar, till politiker i alla partier.

Vi har ett bra utgångsläge för konstruktiv kritik nu inför valet i september.

Ta Bergs kommun som exempel. Samråd med kommunens företrädare har visat att en liten kommun, med begränsade ekonomiska resurser och billigt landsbygdsboende (man bor i egna skuldfria hus), inte har förutsättningar att bygga trygghetsboenden med de statsbidrag och villkor i övrigt som gäller.

Det blir för dyrt för kommunen och för dem som vill hyra en bostad anpassad för äldre. Bättre villkor med högre statsbidrag måste till.

Nu inför valet har vi chansen att trycka på kandidater till riksdag och kommunfullmäktige så att de driver dessa frågor efter valet. Vi har bra draghjälp av radio och tv.

Gnäll inte tillsammans med grannarna. Gå på partiernas valmöten och ta upp dina krav.

Ove Jacobsson, Åsarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel