Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff atlantrodd för att hjälpa ungdomar

Efter år av förberedelser och träning är det nu dags för Viktor Mattsson och Fredrik Albelin att ge sig ut på ett äventyr utöver det vanliga. Med roddbåt ska de ta sig över Atlanten. En sträcka på 463 landmil.

– En utmaning, men vi känner oss väl förberedda. Vi har som mål att vara första parbåten någonsin att korsa två oceaner, så vi börjar med Atlanten 2011, och sedan gå till Indiska oceanen år 2013, säger Fredrik Albelin.

Om en vecka packar de bilen och kör ner till Spanien och det är långt ifrån en vanlig semestertripp Viktor och Fredrik ska ut på. Woodvale-challenge, som tävlingen heter räknas som en av världens tuffaste utmaningar och det gäller att med roddbåt ta sig från Teneriffa La Gomera över Atlanten till Port St Charles, Barbados. En sträcka på 2 512 sjömil där den snabbaste båten klarade utmaningen på 41 dagar.

– Vårt mål är inte att vinna, vi hoppas klara det på 60 dagar om allt går bra. Men troligen lär det ta lite längre tid, säger Viktor Mattsson.

Ett 25-tal båtar är med i årets upplaga av tävlingen. Härjedalingarna är de enda från Sverige.

– Men det är ett par norska killar som är med. Och dem ska vi ha bakom oss när vi kommer fram, säger Fredrik.

Fredrik Albelin och Viktor Mattsson träffades på isfiske för drygt två år sedan och klickade, trots åldersskillnaden, på en gång. När dagen var slut hade Fredrik slängt ut frågan om Viktor ville ro över Atlanten tillsammans med honom.

– Först tyckte han nog att jag var dum i huvudet, men dagen efter ringde han och sade att han hängde med. Vårt team heter "2 Vänner".

– Viktor är 23 år och jag är ju en 40-årig gammal gubbe, säger Fredrik och skrattar.

De senaste åren har de tränat mycket och många timmar har det blivit i roddmaskinerna. För att kunna genomföra tävlingen har killarna varit tvungna att klara några utbildningar - Ocean skepparutbildning, isafkurs, GRS-kurs och den så kallade "ocean yachtmaster". Bland annat har de varit i Southampton för att finslipa kunskaperna i navigering, första hjälpen och havsöverlevnad.

* Att sitta i en roddbåt i över två månader och ofta i full storm låter lite väl tufft?

– Vi vet att det kommer att bli det. Värsta tiden lär vara den första veckan och under nätterna. Men vi ska klara det trots att vi kommer ha ordentligt ont, säger Viktor.

Med i båten finns även en bunt motivationsbrev som ska peppa killarna.

– Enda faran för mig är om jag av misstag får på mig Viktors MP3 spelare. Hans musiksmak är helt kass. Än värre vore det om jag öppnade hans motivationsbrev från Brynäsaren Ove Mohlin, säger Djurgårdaren Fredrik Albelin med ett skratt.

Tävlingen startar 4 december sedan lär det dröja till februari 2012 innan de ser land igen.

– De som tävlat förut säger att man känner lukten från landbacken ungefär en vecka innan man ror i mål i Barbados, säger Viktor.