Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff kritik mot flygbolaget Avies

Svenska flygteknikerföreningen riktar nu skarp kritik mot det estniska flygbolaget Avies, som bland annat flyger på Sveg.
– Flera av mina medlemmar har hört av sig och berättat om stora brister i säkerheten, säger ordförande Ola Blomqvist.

Under det senaste halvåret har flera av Ola Blomqvist medlemmar hört av sig och berättat om fel och brister de hittat vid inspektioner av flygbolaget Avies flygplan.

– Och när det påpekat detta för flygbolaget har de i flertalet fall fått höra att de inte ska åtgärda felen. Flygbolaget har sagt att "Det är vi som bestämmer om det ska åtgärdas eller inte", berättar Ola Blomqvist.

2011 övertog Avies flera inrikeslinjer, bland annat Sveg - Mora - Stockholm, som subventioneras med statliga medel. Från årsskiftet har bolaget också tagit över stora delar av Direktflygs trafik. Ett tiotal av Direktflygs tekniker jobbar med underhåll, kontroll och mindre reparationer av Avies plan.

– De är flera av dem som rapporterat om sådana här brister.

Vad tycker du om flygbolagets sätt att bemöta dina medlemmar?

– Det går stick i stäv med allt flygsäkerhetstänkande. Vi är vana vid att berätta om vi hittar brister och åtgärda dem. Samtidigt kan vi inte stoppa flygplanen, det är flygbolaget själva som beslutar om de ska flyga eller inte, säger Ola Blomqvist.

Avies VD, Allan Soll, säger till P4 Radio Dalarna att han inte vill kommentera uppgifterna från flygteknikerföreningen som han menar är anonyma och svåra att bemöta. Han hävdar att bolaget är säkert och att Avies inte haft en dödsolycka på 24 år.

Två incidenter med flygbolaget Avies, en i Sveg och en i Torsby, utreds av Haverikommissionen. Utredningen av Pajalaincidenten, där ett av bolagets plan landade delvis utanför flygbanan, blev klar tidigare i år. Där riktade myndigheten skarp kritik mot flygbolaget.

Det är den estniska luftfartsmyndigheten som ansvarar för tillsynen av flygbolagets säkerhet.

– Men det är samma krav som gäller där som här, säger Ola Blomqvist.

– Vi har nu bland annat vänt oss till EU:s flygsäkerhetsmyndighet EASA som ska se till att flygbolagen inom EU uppfyller kraven på säkerhet. Vi vill få dem att agera på något sätt men än har vi inte fått någon riktigt respons.

I Sveg har Avies en egen flygtekniker stationerad.