Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff snyting för Jämtland i derbyt

Första matchen utan Ken Brown blev en flopp.

– Det här var vår sämsta match offensivt, sa Pontus Frivold.

Ken Brown i all ära, men det hade inte på långa vägar räckt mot ett formstarkt Sundsvall, som verkar ha hittat rätt både defensivt och offensivt.

Slutspelsformen är helt klart där den ska vara hos "Drakarna", samtidigt som Jämtland förstås lider av det som hänt runt Ken Brown.

Sundsvall spelar med stort självförtroende och tog nu sin sjätte raka seger. Jämtland var med riktigt bra fram till i mitten av andra perioden.

Vid läget 27–32 hände dock något som dödade matchen fullständigt. Jämtland kom fram i flera fina lägen för att minska på underläget, men när skotten gick ring-ut, vände Sundsvall blixtsnabbt.

Hemmalaget svarade för ett superryck och gjorde 17–2 fram till halvtid. 27–32 förvandlades alltså till 29–49.

– Sedan var matchen över, menade Frivold.

Kunde du ha gjort något annorlunda i det läget?
– Vi gjorde vad vi kunde. Vi tog time out och ändrade försvar, men det hjälper inte när vi inte får i pucken.

– Det här var faktiskt vår sämsta match offensivt. Jag tycker ändå att vi kom till bra lägen, men när vi inte får i bollen kan de kontra och där är Sundsvall bra.

Tredje perioden hade samma tema som de två första; Sundsvall var snabbare med och utan boll, satte tuffare press i försvar och hittade hela tiden öppningar i Jämtlands försvar.

– Jag är ändå ganska nöjd med vår defensiv. Problemet är att vi inte gjorde något framåt. Ingen var riktigt het.

Den enda kolumnen som Jämtland vann och som var riktigt glädjande var inte oväntat returtagningen (44–35).

En annan sak som ni misslyckades med var i ert lagspel framåt – håller du med?
– Nej. Det är inte där det sitter. Problemet kommer när vi inte får i bollen och då får Sundsvall starta sina anfall. De måste för börja bakom linjen fler gånger.

Den andra halvleken blev förstås mer en transportsträcka. I sista perioden bytte Öqvist och Frivold in sina bänkspelare, vilket gjorde att matchen blev än mer avslagen.

– Det var roligt att se Max (Tandberg Vall) och Zivkovic (Stefan) på slutet. Max har speeden och är en superatlet. Ja, även Omar (Zaghdane) var bra. Han gjorde en stark sistaperiod, menade Pontus Frivold.

Ett område som påverkade matchbilden var förstås att Jämtland spelade utan Ken Brown. Stefan Hellgren ersatte och han hade en tuff uppgift.

– Det innebär att vi har en ny anpassningsperiod. Det tar ett tag att lära oss att spela tillsammans. Tyvärr har vi inte mycket tid på oss. På måndag är det match igen (Norrköping hemma).

----------------------------------------

RESULTAT: Sundsvall-Jämtland 89–62

Basketligan, omgång 34/36

26–18, 23–11, 27–13, 13–20
Sundsvall: Jonathan Person 16, William Gutenius 15, Tom Lidén 14, Mikael Lindquist 9, Hlynur Baeringsson 8, Jakob Sigurdarson 8, Andre Nilsson 6, Daniel Eliasson 6, Aegir Steinarsson 5, William Skagius 2. Jämtland: Adama Darboe 16, Brandon Peterson 16, Samuel Mukooza 8, Omar Zaghdane 8, Egal Saleman 7, Max Tandberg Wall 4, Stefan Hellgren 2, Andreas Karlsson.
Publik: 1 244

Utropstecken!
RETURTAGNINGEN
44–35 på bortaplan mot ett starkt Sundsvall är verkligen inte fy skam.

Frågetecken?
KOLLAPSEN
Hur är det möjligt att falla ihop så i ett prestigefyllt derby? Fram till 27–32 var det helt okej, men sedan rämnade allt. Att tappa 2–17 på ett par minuter är oförsvarbart. Rött kort till alla inblandade.

ANFALLSSPELET
Anfallsspelet blev alltför statiskt. Bolltempot var för lågt och då blev det lätt för Sundsvall att fånga in sina motståndare.

TREPOÄNGSSKYTTET
Har varit en akilleshäl under de senaste matcherna. 3/15 är riktigt svagt.

FÖRSVARET
Återigen, godkänt fram till 27–32, men sedan hände något. Sundsvall tilläts slå sina motståndare alldeles för lätt. Jämtland var steget efter nästan hela tiden.

Citat
– Ja, det är klart att det har påverkat oss.
Pontus Frivold på frågan om allt som hänt runt Ken Brown har påverkat spelare och ledare.

Statistik
Tvåor
Sundsvall: 52 procent (Baeringson 3/3).
Jämtland: 35 (Tandberg Wall 2/3).

Treor
Sundsvall: 38 (Gutenius 3/3).
Jämtland: 20 (Mukooza 2/4).

Straffkast
Sundsvall:
Jämtland: 79 (Zaghdane och Peterson 2/2).

Returer
Sundsvall: 35.
Jämtland: 44 (Peterson 10).

Speltid
Darboe 29.02, Peterson 28.42, Saleman 28.41, Hellgren 28.09, Karlsson 25.41, Mukooza 18.41, Zaghdane 13.02, Boucari 11.37, Tandberg Vall 6.27, Zivkovic 6.05, Jönsson 3.53,

Kommande matcher
Mån 17 mars: Jämtland-Norrköping. Tis 18 mars: Uppsala-Sundsvall, Södertälje-Borås, Örebro-Nässjö, Solna-LF.