Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff tid för allergiska husdjur

Det är inte bara pollenallergiska människor som har det tufft just nu. Både hunden och katten kan vara allergiska mot björk och kvalster. Och även mot varandra.

Det är inte bara pollenallergiska människor som har det tufft just nu. Både hunden och katten kan vara allergiska mot björk och kvalster.

– Det finns katter som är allergiska mot hundar, dun och ylle. Och en hund kan vara allergisk mot en katt, säger Lotta Bjerketorp, veterinär vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.

En allergisk katt får ofta klåda om det är något i omgivningen som den inte tål. Den kan slicka så att det blir hårlösa fläckar och klia upp stora sår. En katt kan även få astma, vilket är ovanligare bland hundar. Astman kan nuförtiden behandlas med inhalator.

– Symptom som en allergisk hund får är dels återkommande öronproblem, de kan få klåda i öronen och öroninflammation, dels så börjar det klia i tassarna, säger Kerstin Bergvall, veterinär vid Djurakuten på Odenplan i Stockholm.

Hunden slickar och biter sedan ofta den kliande tassen.

Antalet djur som får hjälp mot allergi ökar. Det kan bero på att djuren fått en högre status.

– Men det finns teorier om att vår rena miljö och sterilt foder kan bidra till att det kan bli mer allergier hos våra husdjur, säger Lotta Bjerketorp.