Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff träning i Nya Zeeland

Efter nästan tre veckors tuff träning på 1700 meters höjd i Nya Zeeland är nu sex elever från skidskyttegymnasiet hemma igen.
– Det var bra med ett avbrott från rullskidorna, säger Sara Östling, 17 år.

För andra året i rad åker ett gäng skidskytteelever från Härjedalens gymnasieskola på sommarläger till Nya Zeeland. På 1700 meters höjd ligger Nya Zeelands enda anläggning för längdskidåkning och där var förhållandena perfekta för skidskytteträning.

– I början var det väldigt tufft på grund av höjden. Man blev riktigt andfådd och fick snabbt en hög puls, berättar Hanna Carlström, 17 år.

– Men det var fina förhållanden, bra väder. Och fast det var strax under noll behövde vi inte valla med klister. Snön var torr och det gick bra med burkvalla, säger Sara Östling.

Två vilodagar blev det också med besök i städerna Wanaka och Queenstown. Innan resan avslutades med två träningstävlingar.

– Efter det var vi riktigt slitna, säger Hanna Carlström.

Skidskyttegymnasiet deltar i ett utbytesprogram med det Nya Zeeländska skidskytteförbundet. Det är andra året i rad som elever från Härjedalen åker dit och i vintras hade Härjedalen besök av unga skidskyttar från Nya Zeeland och Australien.

Sara Östling och Hanna Carlström beskriver resan som en stor upplevelse.

– Det var otroligt häftigt, fantastisk natur. Det tog ett tag innan man förstod att vi var där, säger Hanna Carlström.

Den 29 juli landade eleverna i Sverige efter nästan tre veckor på andra sidan jordklotet. Nu fortsätter sommarträningen hemmavid.

– Vi tränar ju som hårdast på sommaren egentligen och åker mycket rullskidor. Det var bra att få ett avbrott från det och åka skidor på riktigt. Det hjälper oss nog att hålla uppe motivationen att fortsätta träna på rullskidor, säger Sara Östling.