Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffa krav på socionomstudenter

Socionomprogrammet i Östersund har gått från att vara en trivsam utbildning till att klimatet blivit allt hårdare.

Det finns många studenter som brinner för socialt arbete men som har det jobbigt att klara teorin. Vissa har svårt med skriftliga uppgifter medan andra ser salstentor som ett hinder.

En del studenter klarar ofta sina tentor på andra eller kanske tredje försöket, och har tagit sig fram genom utbildningen den vägen och blir fantastiska socionomer i praktiken.

Dessa studenter har klarat sig tack vare ett system som tillåter att man får misslyckas och får nya chanser. Så länge man får rätt till studiemedel så kunde man fortsätta.

I dag ser det dessvärre annorlunda ut. Varje kurs kräver ett visst antal poäng och även avklarade spärrkurser. Annars måste du som student söka dispens.

I teorin låter detta ganska logiskt men i praktiken är det en stressfaktor som höjer ångesten avsevärt för många. Trots att du som student klarar målen för studielån så kan Mittuniversitetet välja att du inte får fortsätta.

I praktiken kan du till och med tvingas avbryta dina studier mitt under terminens gång och det ger svårigheter med CSN framöver.

Vägen till socialt arbete där man värnar om andra människor går genom ett iskallt och kyligt klimat av byråkrati där studenten blir lidande.

Aldrig mer kan jag uppmuntra någon att söka sig till socionomprogrammet i Mittuniversitetet i Östersund. Studenter förtjänar inte detta hav av krav. Skulle jag ha börjat utbildningen i dag hade jag aldrig blivit socionom.

En snart färdigexaminerad socionom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel