Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuffa tider för Östersund

Östersund måste spara minst 130 miljoner kronor under en treårsperiod. Den krassa verkligheten står nu budgetmakare, övriga tjänstemän och politiker inför. Situationen blir delvis ny. Östersund har hittills haft en ekonomi i mycket bra balans.

Små kranskommuner har länge brottats med svag ekonomi. Nu måste även Jämtlands huvudnav dra åt svångremmen. Ska Östersund leva upp till kravet om god ekonomisk hushållning handlar det om kraftiga ingrepp. 190 miljoner kronor måste då sparas till och med 2012. Då får inte mer än 98 procent av intäkterna förbrukas varje år.

Kommunen kan också välja ett lindrigare och mer troligt alternativ. Klara nollresultat och eftersom 2010 är ett valår lutar det åt denna genväg. Då är sparbetinget minst 130 miljoner.

Oavsett vägval väntar sämre service. Nästan tre fjärdelar av kommunens utgifter handlar om löneutbetalningar. Besparingar av kaliber innebär därför uppsägningar. Och det handlar inte om osthyvelsprincipen. Sparpengar måste hittas på djupet.

pratade budget tog Allians för Östersund ett viktigt steg. De borgerliga partierna aviserade samarbete i ett för kommunen känsligt läge. I klartext vill Alliansen sitta ner vid samma bord som S, Mp och V och föra regelrätta spardiskussioner.

Initiativet borde välkomnas. Politisk borgfred torde ligga i allas intresse när det gäller att lotsa kommunen genom tre, fyra mycket besvärliga år.

har det tuffaste sparbetinget inför 2010. Nästan 30 miljoner kronor skall bort, eller 3 procent av budgeten, vilket är stora ingrepp i sådana här sammanhang.

Ett tidigare uttalat mål om maximalt 17 barn per grupp i förskolorna läggs exempelvis i malpåse. I en barnomsorg som redan idag har hög arbetsbelastning lär detta knappast framkalla jubelrop.

men det är lite som Kristdemokraternas gruppledare Emanuel Sandberg sa i tisdags: ”Om möjligt måste vi freda verksamhet som berör barn och ungdomar”.

Parallellt med sparbetingen ligger investeringarna på hög nivå. Fram till 2011 finns investeringsplaner på 840 miljoner kronor.

Ett utgivet löfte om ny ishall skulle kunna bli en politisk het potatis, men blir det knappast. Till arenan finns 100 miljoner avsatta i investeringsbudgeten. Den politiker som eventuellt stryker bort dessa pengar kan hamna i opinionsmässig motvind och dylika risker lär ingen utsätta sig för valåret 2010.